Att sin livsstil har en påverkan hur stor risken är att man drabbas av hjärt– och kärlsjukdomar är känt sedan tidigare. Men efter att Lunds universitet utfört en studie, som bygger på enkäter och hälsoundersökningar av 5 200 personer i Malmö i åldern 50–64 år, kan man nu visa att även den mentala inställningen till livet påverkar.

– Vi har sett ett ganska tydligt mönster mellan hur nöjd man är med livet och hjärt-kärlhälsa, säger Gunnar Engström, som har ansvarat för studien, till TT.

Personerna som var med i undersökningen fick svara på hur väl de instämde på påståenden som: "Det mesta i mitt liv är nära mitt ideal", "Jag är nöjd med mitt liv" och "Om jag skulle leva livet igen skulle jag inte förändra någonting".

"Man bör bli medveten"

I gruppen personer som var minst nöjda med livet var det elva procent fler som hade kalk i kranskärlen än de som är belåtna.

– Vi har använt dimensionen att vara optimistisk. Men att inte vara optimistisk är ju rätt nära pessimistisk och de med mindre optimistisk inställning till livet får en sämre hjärt-lunghälsa, säger Engström.

Ingalill Enbom, som har studerat sociologi, psykologi och skrivit sex böcker på temat mod, friskvård och glädje, är inte förvånad över studien.

– Kropp och själ påverkar varandra. Det handlar inte om något flum. Man bör bli med­veten om att man själv är inblandad i det som ­händer, säger hon till Aftonbladet.

Annons

Fakta: Hjärt-kärlsjukdomar

I Sverige lever 1,9 miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom.

Över 30..

Fakta: Hjärt-kärlsjukdomar

I Sverige lever 1,9 miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom.

Över 30 000 människor dör varje år av hjärt-kärlsjukdom i Sverige.

De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.

Källa: Hjärt-lungfonden.se