– Vi vill visa att vi inte har jordstampat golv här, säger Dag Eklund och skrattar.

Under lördagen höll han, broder Örjan och deras personal på Eklunds bildemontering i Våmb öppet för besökare att titta in bakom kulisserna på bilskroten. Eftersom företaget fyller 70 år i år hade de ordnat en familjedag med en rad aktiviteter för stora och små.

Där fanns hoppborg i form av Blixten McQueen, känd från animerade filmen Bilar, det bjöds på godisregn och korv med bröd. Besökarna kunde testa hur det känns att volta i NTF:s vältbil och det visades hur det går till när krockkuddarna i en bil sprängs (det låter högt - kolla filmen!) och hur företaget arbetar för att demontera en bil för att kunna ta tillvara så mycket som möjligt.

Även räddningstjänsten och assistanskåren fanns på plats liksom SMT customworks, som visade sina ombyggda fordon. Rallyteamet Sandgrens, som Eklunds sponsrar, visade sina rallybilar och Simon Eklunds samling av veteranfordon ställdes ut. Simon var för övrigt den som tillsammans med sin hustru grundade Eklunds.

– Mina föräldrar startade företaget 1948. Tidigare hade min far arbetat hos farfar som var skrothandlare, berättar Dag Eklund, som driver företaget tillsammans med sin bror.

Hans dotter Linnea jobbar också där.

Under de senaste tio åren har Eklunds expanderat kraftigt och säljer både begagnade och nya bildelar. Men det är att återanvända det gamla, som ändå ligger Dag närmast om hjärtat.

Annons

– Du gör en ganska stor miljöinsats när du köper begagnat, konstaterar han.

Eklunds bildelar

Eklunds grundades 1948. I dag har företaget 33 anställda och skrotar 3 500 bilar per år. Up..

Eklunds bildelar

Eklunds grundades 1948. I dag har företaget 33 anställda och skrotar 3 500 bilar per år. Upptagningsområdet är Jönköpings län, Västra Götaland och södra Värmland och huvuddelen av bilarna köps in från försäkringsbolag. Många av dem återvänds. Företaget har också en separat däckavdelning och på företaget finns både begagnade och nya bildelar.