Boktoken, spelad av Raimo Juntunen, bor inne på biblioteket. Där fördriver han dagarna med att borsta av dammet på gamla böcker. Han älskar böcker, men har inte riktigt förstått hur böcker ska konsumeras.

— När jag blir hungrig äter jag upp böckerna. Jag är en riktig bokslukare, skojade Boktoken.

Barnen hjälpte

Ett 20-tal barn såg med stora ögon på när Boktoken bäddade för den ena galenskapen efter den andra på barnavdelningen i Stadsbiblioteket. De fick också hjälpa honom att förstå att böcker är till för att läsas, och inget annat.

— När du läser sätter du ihop bokstäverna till ord, påtalade en av unga åskådarna.

Annons

Barnen var sannerligen med på noterna och lyckades slutligen förklara för Boktoken så att han förstod. De många missförstånden på vägen lockade till skratt.

Genom föreställningen berättade sedan Boktoken vad mycket spännande som finns att upptäcka i böckernas förlovade land. Åskådarna fick bland annat stifta bekantskap med Nils Holgersson och Isaac Newton.

Tyngdkraften

— När Isaac Newton satt under ett träd började plötsligt äpplen att falla ner. Hur kunde det komma sig? frågade Boktoken.

— På grund av tyngdkraften, replikerade barnen snabbt.

Boktoken själv verkade dock ha vissa problem med just denna kraft.

— Jag tappar saker hela tiden. Tyngdkraften måste vara på bushumör idag, trodde han.

Händelserik vecka

Föreställningen med Raimo Juntunen fick bli avslutningen på ett händelserikt läslov på Tidaholms Stadsbibliotek. Spökpromenad, filmvisning och bokkonst anordnades också under veckan.

— Vi kände att vi ville bidra till läslovet och göra någonting extra, berättade barnbibliotekarien Annika Wig.