Turerna runt Svenska Boxningsförbundets uppdaterade ranking är många och långt ifrån okomplicerade. Tidningen har vid upprepade tillfällen under helgen försökt nå Klas Sandberg, headcoach i landslaget, för en kommentar men utan att lyckas. En som dock har funnits tillgänglig är Tommy Lindström, boxningsförbundets ordförande. Och även Lindström är förvånad över den uppdaterade rankingen, men av en helt annan anledning än Ida Lundblad.

— Jag är lite förvånad över att Ida ska ha haft den förstaplatsen. Det jag har hört under flera månader är att Agnes Alexiusson är vår bästa boxare i 60-kilosklassen. Jag är inne på mitt andra år som ordförande nu och har egentligen aldrig hört något annat än att Agnes är den stora stjärnan, säger Tommy Lindström och fortsätter:

— Jag vet att SOK ser Agnes som en aktuell kandidat till en OS-plats men det behöver inte betyda att hon kommer med i truppen, det är långt ifrån säkert.

"Ska bygga på resultat"

Fast rankingen uppdaterades så sent som på julafton och det var då Agnes gick om Ida.

— Som sagt, det är jag lite förvånad över. Min uppfattning är att rankingen ska bygga på resultat och då behöver Ida prestera bättre än Agnes om hon ska ha en chans.

Ida har fem raka vinster mot Agnes och på SM i Tidaholm under 2015 slog Ida ut Agnes i semifinalen.

— I vanliga tävlingar, så att säga, har hon kanske konkurrerat med Agnes och vunnit. Det vet Klas Sandberg bättre, han kan ta fram statistiska uppgifter. Men man lägger även in internationella resultat och prestationer i rankingen.

Finns det en subjektiv bedömning med i rankingen?

Annons

— Det är alltid ett problem när det kommer till en individuell idrott. Det är inte alltid man har den där transparenta regeln för hur man rankar och tar ut. Jag har sagt att jag vill ha ett klart och tydligt regelsystem för rankingen och vi håller på och tittar på det i vår framtidsgrupp, det är något vi arbetar med. Vi vill ha ett transparent och förståeligt system som klubbarna och de aktiva boxarna kan ta del av.

Då finns det vissa subjektiva grunder?

— Ja, jag tycker det. Och det är samma med boxningsmatcher, där används inte längre slagräknaren. Alltså, domarna registrerar inte längre antalet poänggivande slag och det kan förvåna mig, säger Lindström och fortsätter:

— Rankingen ska dock inte behöva bli subjektiv utan den ska bygga på resultat. Jag tycker personligen att inbördes möten tillsammans med internationella prestationer ska läggas ihop för att få fram en ranking.

"SOK som bestämmer"

För bara några dagar sedan kom så beskedet att Agnes Alexiusson även var förbundets val i 60-kilosklasen när trupperna till OS-kvalet togs ut. För Ida Lundblad blev det en reservplats och därmed är chanserna att nå Rio-OS väldigt små.

— Att så är fallet vet vi dock med säkerhet inte. Det finns ingen garanti på att vi får med någon boxare i 60-kilosklassen, oavsett om den boxaren skulle heta Agnes eller Ida. Varken jag, headcoachen Klas Sandberg eller rikstränaren Santiago Nieva har någon avgörande roll i det här, säger Lindström och fortsätter:

— Det är helt och fullt SOK som bestämmer vilka som får åka och där är det ett rent elittänkande, de tittar på hur bra kandidaterna är. Det finns som sagt inga garantier på att vi får med en boxare i 60-kilosklassen, det avgör SOK.

"Det tror jag inte..."

Tommy Lindström nämner även SOK:s Olympic Camp i Fuerteventura på Kanarieöarna, ett träningsläger som Ida Lundblad valde bort för att istället delta på Golden Girl i Borås. Ett val som Ida menar att Klas Sandberg ska ha stöttat när han sagt att tävlingar skulle prioriteras före Olympic Camp och att SOK resonerade likadant.

— Det gäller att vara lite smart och naturligtvis lyssna på när SOK bjuder in till träningsläger och så där. I och med att SOK gör en egen bedömning av de aktiva måste man tänka sig för lite grann. Visst, de pratar även med våra tränare med i slutändan gör de egen bedömning.

Fast Ida menar att Klas Sandberg stöttat hennes beslut att prioritera Golden Girl före resan till Kanarieöarna.

— Jag tror inte att Klas har sagt en sådan sak, det tror jag inte. Klas är seriös, duktig och är en väldigt bra headcoach.