Personalbristen gör sig påmind på många håll. Tidaholm är långt i från ensamma om att ha det tufft att hitta vikarier inför stundande sommarsemester.

Det är inte heller något nytt problem. Trenden har funnits i flera års tid. I är dock situationen extra beklämmande, enligt Anna-Lena Skatt, omvårdnadschef på kommunen.

— Att hitta sjuksköterskor har varit tufft en längre tid. Däremot brukar det inte vara några svårigheter att hitta undersköterskor, men det har vi haft betydligt större problem med i år än tidigare, berättar Anna-Lena Skatt.

Annonserade tidigt

Omvårdnadsförvaltningen gick ut redan i vintras med att man sökte personal för uppdrag i sommar.

Sammanlagt rör det sig om mellan 200 och 250 vikarier som måste tillsättas.

Annons

— Det är en stor apparat i och med att vi har verksamhet dygnet runt och att åtminstone halva den ordinarie personalstyrkan måste vara i tjänst.

Extra svårt är det att rekrytera sjuksköterskor, eftersom att det är krav på legitimation.

Som det ser ut i dagsläget kan de befintliga sjuksköterskorna få jobba övertid eller fyllnadstid för att få verksamheten att fungera över sommaren. Det samma gäller för den övriga omvårdnadspersonalen.

"Kan inte garantera"

— Vi har lyckats få ihop det på de flesta enheterna, men marginalerna är små. Vi hoppas slippa övertid men det är inget vi kan garantera.

Till vissa enheter söker man fortfarande vikarier, däribland hemtjänsten.

— Vi har inte krav på undersköterskeutbildning, däremot har vi en åldersgräns att förhålla oss till. Är man intresserad är man välkommen att höra av sig, säger Anna-Lena Skatt.

Hoppas på vändning

Hon konstaterar att det börjar märkas att vårdpersonal är ett bristyrke.

— Det är färre ungdomar som söker sig till jobben samtidigt som konkurrensen i landet ökar. Vi ser en liknande utveckling överallt, men man kan bara hoppas att det vänder, avslutar omvårdnadschefen.