Rocken och framför allt hårdrocken hör till musikbranschens allra mest mansdominerade genrer konstaterar hårdrocksfestivalen Sweden Rock Festival som i samarbete med Studiefrämjandet vill fler tjejer en naturlig plats på festivalen. Därför startas Sweden Rock-kollo.

FAKTA: Rock-kollo

Sweden Rock-kollo arrangeras på Hällevikslägret den 4-5-6 juni och det finns plats för 20 ..

FAKTA: Rock-kollo

Sweden Rock-kollo arrangeras på Hällevikslägret den 4-5-6 juni och det finns plats för 20 deltagare från hela landet i åldern 13-17 år. Det går att vara nybörjare men det är önskvärt med lite enkla förkunskaper i något instrument. Vid fler än 20 anmälda kommer ett urval att göras baserat på förkunskaper och instrument, i syfte att få en bra sammansättning i gruppen.

-Unga tjejer börjar musicera i ungefär samma utsträckning som unga killar, men tyvärr är det oproportionerligt få av dem som väljer att ägna sig åt hårdrock, säger Burt von Bolton på Studiefrämjandet. Orsakerna till detta är sannolikt många och komplicerade, men klart är att det kommer att krävas både attitydförändringar i samhället i stort och långsiktiga insatser från musikbranschens alla aktörer för att komma till rätta med situationen.

Annons

– Inom vår verksamhet märks det redan i tidiga åldrar att det finns en föreställning om att hårdrock är någon slags killgrej, En anledning till detta som ofta nämns är att tjejer traditionellt inte har haft så många kvinnliga förebilder att se upp till inom hårdrocken.

Nu har man hittat de förebilderna och de kommer från Skaraborg: uppdraget att leda Sweden Rock-kollo går nämligen till medlemmarna i bandet Browsing Collection från Skövde. De är erfarna kolloledare och har dessutom själva stått på scenen på Sweden Rock Festival.

- Vi har alla i bandet tidigare fått möjligheten att åka iväg på liknande musikläger, när vi precis hade börjat spela musik och vi vet precis hur mycket det kan ge. Det känns så himla häftigt att få möjligheten att inspirera och peppa kids som är i samma ålder som vi var när vi började lira, säger Mimi Brander 20 år, leadsång och kompgitarr i Browsing Collection.

- Som musikbranschen ser ut idag så är den extremt mansdominerad. Vi har dessvärre erfarenheter av att det ibland leder till en nedtryckande och sexistisk jargong hos musiker, arrangörer och andra inblandade. Det är något vi får stå ut med i princip varje gång vi är ute och giggar och vi vill påverka detta på vårt sätt, genom att inspirera fler brudar och icke-män till att våga ta steget och bara kicka skiten ur alla fördomar!

Sweden Rock-kollo arrangeras för tjejer i åldern 13 - 17 år, under samma vecka som festivalen går av stapeln. Kollot kommer bland annat att innefatta ett studiebesök på festivalen och är förlagt till det anrika Hällevikslägret som ligger i närheten. Där det finns förutsättningar för att rigga upp flera replokaler så att deltagarna kan leva, lära och andas rockmusik i tre dagar.