Årets guide innehåller 351 caféer jämfört med förra årets 336. 42 nya caféer har kvalificerat sig till guiden. Under året har White Guides anonyma testare besökt över 400 caféer runt om i hela Sverige.

— I år ser vi bland annat att konditorerna vågar ta ut svängarna med ett utbud som varierar efter säsong och där både ursvenska och mer exotiska nya smaker används. Te är också äntligen på väg att få upprättelse som dryck och banar väg för nya, nördiga tebarer med minst lika avancerade tekniker som baristornas, säger caféredaktör Lena Ilkjær i ett pressmeddelande.

Från Vara är Conditori Nordpolen och Sivans café och butik i Baljered med i år igen. Esti i Vara är ny på listan för i år. På Kinnekulle finns två prisade kaféer, Café på Klostret och Hellekis Trädgårdscafé och kök. Vilhelmsro gårdscafé i Falköping tar också plats i guiden för första året.

I Lidköping är det tätt med caféer som får ta plats i White guide kafé, Café Bella Mi, Emelis i Spiken, Emelis på Limtorget, Café Stallet, Rådhuskonditoriet samt Henrys bageri.

Den 8 maj avslöjas poäng och klassificeringar i bok, webb och app. På releasefesten hyllas dessutom vinnare i olika klasser där Årets Bästa Café är höjdpunkten.