Förvaltningsstiftelsen för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion nominerade tidigare i år Christina Björklund till ny ledamot i SVT:s styrelse. Igår, måndag den 8 april, togs det formella beslutet på SVT:s bolagsstämma.

– Jag är stolt och glad över uppdraget att sitta i SVT:s styrelse och hoppas att jag med mina erfarenheter, som vd för en av Sveriges största kulturinstitutioner, kan bidra med perspektiv och kunskaper som stärker SVT, säger Christina Björklund i pressmeddelandet.

Christina Björklund tillträdde som Göteborgsoperans vd i september 2017. Hon har engagerat sig starkt i frågor som rör arbetsmiljöfrågor och ledarskap och har förnyat ledningsstrukturen. Hon har tidigare bland annat varit vd och koncernchef för Hallpressen AB och vd för Västgöta-tidningar där Falköpings tidning, Skaraborgs läns tidning, Skövde nyheter och Västgöta-bladet ingår.

Styrelserna i public service-bolagen fattar beslut om verksamhetens allmänna inriktning men aldrig om programmens innehåll, eller nyhetsvärdering. Ledamöterna ska vara personer som har god förankring i det svenska samhället, erfarenhet från olika kompletterande områden som kultur, folkbildning och näringsliv. Alla ledamöter utses för ett år.