Old Square Festival på Gamla Torget sparkar igång årets upplaga av Tidaholms Bluesfestival. D-Day avslutar fredagens akt. Det blir första gången sedan 1983 som Tidaholmsbandet uppträder på scen.

Spelade mycket

Många minns säkert D-Day från när de var aktiva senast. Bandet, bestående av Claes Westerlund, Mats Karlsson, Peter Stenberg och Åsa Lundbäck, var mycket populärt under sina tre verksamma år.

— Vi startade bandet -81 och spelade fram till -83. Vi spelade egna låtar och det blev ganska många konserter: På Saga och Turbinhusön, men även utanför Tidaholm, säger Åsa Lundbäck.

Att D-Day nu återförenas sker ganska mycket av en slump. Åsa berättar:

— Jag och Claes råkade stöta på varandra på förra årets bluesfestival, och då hade vi inte setts på väldigt många år. Det stod framme lite instrument på museet och Claes stod och testade en gitarr. Vi började spela lite tillsammans där inne och det blev en spontan mini-konsert. Väldigt roligt!

Återsågs i Tidaholm

Annons

— Efter det sa vi att vi kanske skulle försöka dra ihop gamla D-Day igen. Vi lyckades få med oss Mats och Peter och förra sommaren träffades vi i en replokal här i Tidaholm. Vi hade väldigt kul när vi sågs.

Åsa är den enda av bandmedlemmarna som bor kvar i Tidaholm. Claes, Mats och Peter lever numera i Stockholm respektive Göteborg.

— Så det är lite bökigt att träffas och spela, men vi har lyckats ses ett par gånger.

"Upp i tempo"

D-Day spelar New Wave med både punk- och powerpop-inslag.

— Det är ganska snabb musik med mycket energi. Vi försöker komma upp i tempo igen efter 33 år, skrattar Åsa.

Bandet skriver sitt eget material. Till spelningen på Gamla Torget kan det också bli någon nyskriven låt.

Utöver konserten på Old Square Festival har D-Day också blivit bokade till Fröjereds picknickfestival.