Per Gustafsson tog över HC Dalen inför säsongen 2015/16 – och därför har han hunnit bli varm i kläderna. 48-åringen är på sin arbetsplats under förmiddagarna, åker sedan hem några timmar innan han är tillbaka på eftermiddagarna och kvällarna. Han håller dessutom i träningar på ishockeyutbildningen på Sandagymnasiet två dagar i veckan.

– Jag trivs bra, jag tycker att det här är roligt. Det är framför allt killarna i laget som ger energi, de tränar hårt och det är aldrig något gnäll. Jag skulle vilja lägga träningen tidigare på dagen, men tiden är det svåra eftersom de inte lever på hockeyn, säger Gustafsson.

Hur ser du på din egen utveckling sedan du kom till Dalen?

– Jag lär mig varje dag och varje år. Jag valde det här jobbet eftersom jag kände att det var dags att börja tävla igen. Den dagen man inte lär sig något är det dags att sluta, man måste vara med och utvecklas.

Vad har du för ambitioner som tränare?

– Jag vill jobba med hockey, och just nu passar det här jättebra. Jag har ambitioner och har fått förfrågningar från andra klubbar, men det är inget jag har velat hoppa på just nu. Dels ska det passa med familjesituationen och dels har vi något bra på gång med Dalen, vi har mer respekt nu.

Annons

Per Gustafsson framför Skandiamäklarna Center, som numera är hans arbetsplats. Den mångårige HV-spelaren är både tränare och sportchef i Hockeyettan-klubben.
Foto: Peter Gustafsson

”Har lite försprång”

På söndag inleds en ny säsong för HC Dalen, som börjar borta mot Vimmerby. Per Gustafsson har haft hela truppen samlad under sommarträningen, och han känner att laget är väl förberett.

– Vi har kört tolv veckor under sommaren med nästan 20 spelare. Inget annat lag är i närheten av det. Det gör att vi har lite försprång. Vi har många killar från Jönköpingsområdet och unga killar som är vana vid att träna. De behöver sin träning eftersom de vill ta nästa steg i karriären.

Eftersom Dalen inte har samma ekonomiska muskler som flera av seriekonkurrenterna har Norrahammarsgänget lagt fokus på andra saker för att stå väl rustade.

– Vi har inte samma spelarbudget och förutsättningar som en del andra allettanklubbar. Vi försöker ge våra spelare så bra förutsättningar som möjligt. Vi har anlitat Johan Glans som mental tränare, har investerat i ett gym och har ett samarbete med Crossfit Södra Wättern. Det kostar lite men vi ser det här som viktigt. Vi ser resultat i form av bra testvärden.

– I grund och botten tävlar vi mer än motståndarna, man måste tävla för att lyckas. Det gäller att tävla i alla situationer på isen, man måste vara hetare än motståndaren och vinna situationen. Vilket lag som vill mest avgör.

Per Gustafsson gör sin fjärde säsong som tränare i HC Dalen.
Foto: Erik Boström

Hoppas på mer publik

Förra säsongen nådde Dalen allettan och avslutade säsongen med att spela play off. Nu är målsättningen att göra en minst lika bra säsong.

– Det är en tuff målsättning, men allettan är vårt mål. Vi vet att den södra serien är tuff eftersom lag som Troja-Ljungby och Kristianstad satsar på att gå upp i allsvenskan. Jag tror att serien kommer att dela sig lite och att det blir sex lag som gör upp om det, säger Gustafsson, och förklarar vad som gör honom optimistisk:

– Vi har ett mycket bredare lag i år. Vi har 17 forwards och hård konkurrens om platserna. Om man ser till helheten ser vi lite starkare ut, vi är inte lika känsliga för skador. Backsidan ser lite starkare ut, inte minst eftersom vi har fått in Patrik Magnusson. Han ser fantastiskt bra ut och är en av seriens bästa backar. På målvaktssidan har vi tappat Anton Svensson, men Adam Ohre är en bra ersättare och David Elmgren visade i slutet av förra säsongen att han är redo att ta ett steg till.

På sikt strävar Dalen efter att nå landets näst högsta serie.

– Visionen är att nå allsvenskan. Vi spelar matcher för att vinna, och vinner vi tillräckligt är vi där. Men vi är inte redo på något sätt. Den här säsongen vill vi spela play off, killarna behöver de här matcherna, säger Per Gustafsson, som hoppas att fler hittar ut till Skandiamäklarna Center.

– Vi jobbar med det, jag vet inte varför publiken inte kommer hit. Det är tråkigt, men vi försöker på alla sätt.

Relaterat: Dalen kliver in i Kinnarps på nytt