Artikeln publicerades första gången 31 augusti och har uppdaterats.

Höstsäsongen av Halv åtta hos mig drog igång den 20 augusti och nu har programmet alltså nått fram till Skövde ännu en gång. Det första programmet härifrån sändes på måndag kväll och först ut var Daniel Jakobsson – en skrattglad säljare på Stadium som länge har brunnit för matlagning.

– Redan när jag var väldigt liten tog mamma med mig i köket. Och alla kompisar som ser mina bilder på Instagram och Facebook brukar tjata om att jag ska söka till något kockprogram. Men jag ser det här som min passion och något jag brinner för på fritiden och har aldrig velat tävla eller jobba med mat. Men så satt jag en kväll och såg ansökan till det här och tänkte att jag kan väl lika gärna söka.

Efter ansökan följde ett par intervjuer innan Daniel blev uttagen till programmet.

– Man är ju en energiknippe och gillar att dela med mig av mig själv och att göra folk glada. Så då kom jag med.

Programmet spelades sedan in förra hösten. Daniel var rätt så säker på att det inte skulle vara helt obekanta människor som han öppnade dörren för i det första programmet.

– Eftersom jag känner mycket folk här i Skövde så trodde jag att jag skulle veta exakt vilka det var. Sedan gick man nervöst och funderade och försökte lista ut vilka det var. Men det visade sig ju vara stenkört. Så jag fick en chock när jag öppnade dörren och inte kände någon, skrattar Daniel.

Annons

De där Skövdeborna som han inte kände då visade sig heta Inger Stille, Göran Torstensson och Åsa Björklund.

– Att lära känna dem har varit fantastiskt och jag har fått vänner för livet. Jag ångrar inte att jag var med för om jag inte hade varit det så hade jag inte träffat de här underbara människorna. De är otroliga.

Om de också fick äta otrolig mat där hemma hos Daniel, ja, det återstår ju att se. Klart är i alla fall att hans huvudrätt var egenhändigt fångad abborre med Djurösås.

– Jag fiskar mycket och är väldigt mycket i skogen och har en morfar som är bonde och odlar potatis. Jag är mycket för att man ska veta vad det är man lagar till. Abborre är något jag har hemma hela tiden och jag tycker att det är underbart gott. En riktig vardagslyx.

Är du nöjd med hur maten blev?

– Ja, absolut. Jag förmedlade de rätterna som jag tycker beskriver vem jag är. Det är det viktigaste med maten, man ska laga något som man själv tycker är gott. Jag ville förmedla en smakupplevelse där smakerna gifter sig med varandra och bildar en god rätt. Jag är väldigt nöjd, säger Daniel.

Nöjd är han också med hela veckan i Halv åtta hos mig. Det blev fyra dagar med nya vänner, god mat – och en hel del skratt.

– Vi är ju speciella här i Skövde. Vi är sociala, glada och inte rädda för att dela med oss av oss själva. Så det blev väldigt mycket skratt och sånger och så där.

Sånger, till och med?

– Ja, det kan jag lova, skrattar Daniel.

Deltagarna och maten från Skövde

Så här skriver TV4 om de fyra deltagarna från Skövde – och vad de lägger på sina tallr..

Deltagarna och maten från Skövde

Så här skriver TV4 om de fyra deltagarna från Skövde – och vad de lägger på sina tallrikar.

Daniel Jakobsson: Skövdeveckan inleds hos säljaren Daniel. Hans smittsamma leende har gjort honom känd som Smiley. Som den entusiastiske fiskaren han är, bjuder han på egenhändigt fångad abborre med Djurösås till varmrätt. Middagen rundas av med tranbärskaka med vispad grädde.

Göran Torstensson: Andra värden i Skövde är pensionären Göran. Han fyller dagarna genom att tjöta med gubbarna på gamla arbetsplatsen eller bjuda hustrun Gun på en svängom. Hans meny består av jordärtskockssoppa med parmachips och ugnsbakad lax med blomkålsmos.

Åsa Björklund: Värd för kvällens middag i Skövde är skolkuratorn Åsa, som gärna spenderar ledig tid på golfbanan. Hon bjuder på en meny med lokal anknytning i form av bygdens rostasfilé till varmrätt och en pannacotta med bär från Tivedskogen till efterrätt.

Inger Stille: Skövdeveckans sista värd är beteendevetaren Inger. Hon spenderar gärna tid i stallet eftersom hon älskar hästar. Till middag bjuds det bland annat på älgstek och ugnsbakade äpplen med hemgjord vaniljsås.

Mat