Guiden Irene Asprion står med en cykelpump i handen mitt i gruppen av tyskar och cyklar inför dagens utflykt. I dag ska de cykla till Habo kyrka och Gunillaberg.

– Det finns många olika saker att göra här och det går att göra ett program för en hel vecka, säger hon.

"Uppskattar tystnaden"

Irene Asprion berättar att de cyklar omkring 4-6 mil om dagen och utgår från Björkhaga hotell och konferens. Den här veckan har de bland annat varit på älgsafari och på kanottur på Stråken.

– Jag uppskattar tystnaden och att det inte är så mycket folk, det finns mer plats för livet här, säger Iris Holzinger som är i Mullsjö för första gången för att ha en aktiv semester och samtidigt njuta av naturen.

En stund senare susar gruppen på 15 tyskar iväg på sina cyklar.

Tisdagens cykeldag har precis startat. I dag ska de besöka Habo kyrka och Gunillaberg.
Foto: Kajsa Juslin

Intresset ökar

Det är den tyska researrangören Wikinger Reisen som har avtal med både Björkhaga hotell och konferens och Hotel Mullsjö. Tyskarna flyger till Jönköping airport och kommer sedan raka vägen till Mullsjö. Wikinger Reisen arrangerar sedan själva upplevelserna medan hotellen står för mat och logi.

Peter Lundberg, delägare av Björkhaga hotell och konferens, berättar att intresset för paketresorna ökar för varje år sedan de testade konceptet för tre år sedan.

– Vi har fått positiva omdömena på researrangörernas sajter. De som kommer hit vill ha naturen med lite finess, de vill ha guldkanten också genom att äta gott och sova på hotell på nätterna, säger han.

Annons

Enligt honom är det stillheten och lugnet som lockar. Att komma nära naturen.

– För vår del är det bara att åka till Hökensås, men i länder som Tyskland och Holland är det mer tätbefolkat och då uppskattar de att komma hit till naturen, säger han.

Tillsammans går de igenom dagens cykeltur innan det blir dags för avfärd.
Foto: Kajsa Juslin

Vill ha det genuina

Även Hotel Mullsjö har bokningar till nästa år och platschef Nina Tjäder berättar att de nyligen startat ett samarbete med ytterligare en tysk researrangör till nästa sommar.

Enligt henne är det allemansrätten och det genuina som turisterna är ute efter.

– De är sådana som vill se verkligheten. De vill inte ha Frödinge ostkaka, de vill ha den genuina ostkakan som är bakad här. Sedan är det tillåtet att gå igenom en kohage och plocka bär i skogen och det är det som är så speciellt och unikt, säger hon.