När hela familjen är samlad, vilket vanligtvis sker varannan vecka, så är de sju personer i radhuset invid Friaredalen i Jönköping.

— Folk brukar undra hur vi får plats i huset, säger Maria med ett skratt.

Profilen: Maria Nycroft

Uppvuxen: På en gård utanför Vetlanda.

Ålder: 34.

Gör: Studerar till sjuksköterska.

Intressen:..

Profilen: Maria Nycroft

Uppvuxen: På en gård utanför Vetlanda.

Ålder: 34.

Gör: Studerar till sjuksköterska.

Intressen: Vardagsäventyr, exempelvis att ta med vännerna på en kanottur, träning, familj och vänner.

Läser: Faktaböcker, just nu kurslitteratur men har alltid föredragit faktaböcker.

Favoriträtt: Sushi.

Tittar på: Serier ihop med familjen.

Lyssnar på: Allätare, bland favoriterna finns Regina Spektor, Muse och System of down.

Drömmer om: Att ha ett sommarställe ihop med Johan utanför Vetlanda.

Familjen som är vad som kallas för en "bonusfamilj" består av Maria Nycroft och hennes 15-åriga son Simon från ett första förhållande, barnen Elliot, fem år, Isabella, sju år, från ett andra förhållande. Samt Johan Nycroft och hans barn Ebbot, fem år, och Embla, åtta år, från ett tidigare förhållande.

— Barnen tar verkligen hand om varandra. Från första början har de tyckt om varandra och det var väl också en förutsättning för alltihop, säger Johan.

Johan och Maria träffades första gången för lite mer än två och ett halvt år sedan. De var då båda separerade sedan en tid och hade börjat dejta men inte hittat vad de sökte efter.

— Det är svårt. När man har barn har man inte riktigt samma möjlighet att komma ut och träffa andra. Det blev att man gick till de populära dejtingapparna, berättar Maria.

Men att nätdejta var inte det enklaste heller, de fick båda en del negativa erfarenheter av det.

Profilen: Johan Nycroft

Uppvuxen: Jönköping.

Ålder: 37.

Gör: Chefsarkitekt på Eksjöhus.

Intressen: Litteratur, spel, fi..

Profilen: Johan Nycroft

Uppvuxen: Jönköping.

Ålder: 37.

Gör: Chefsarkitekt på Eksjöhus.

Intressen: Litteratur, spel, film, musik, serier och matlagning.

Läser: Just nu Steglistan av Donna Tartt.

Favoriträtt: Lasagne.

Tittar på: Serier, just nu Amercian gods, Game of thrones och Walking dead.

Lyssnar på: Gotisk americana.

Drömmer om: Att ha ett sommarställe ihop med Maria utanför Vetlanda.

— Till sist tröttnade man, jag tänkte att "jag får väl helt enkelt vara själv ett tag", berättar Johan.

Just som de båda var på väg att lägga ner nätdejtandet fann de varandra på Tinder och såg till att hålla kontakten.

En kväll när båda råkade befinna sig på stan, Johan för rollspel med vännerna och Maria på en afterwork, så träffades de för första gången.

— Jag övertalade mina kompisar att vi skulle gå och dricka öl istället för att spela rollspel, efter en stund förstod de varför, berättar Johan.

— Jag skulle precis gå, men det var ett härligt band som spelade, så vi stannade lite till. Sen såg jag hur Johan kom in, berättar Maria.

Sällskapen blandade sig så att Johan och Maria fick chans att sitta och prata med varandra.

— Vi umgicks den kvällen och sen hela helgen, allt bara klickade, säger Maria.

Därefter gick det fort, fortare än vad de själva hade väntat sig.

— Jag brukade tänka att jag inte ville blanda in barnen i början men här blev det tvärtom, jag ville att hon skulle träffa mina barn och ville bara veta mer och mer om henne, säger Johan.

Annons

Så småningom började tankarna växa på att flytta ihop.

— Jag var nog lite mer rädd än vad Maria var. Vi pratade om det, vi bråkade om det ibland, säger Johan.

— Jag har alltid haft den inställningen att saker och ting löser sig. Sen hade jag en bra separation och Johan hade också en fin separation, det hade kanske varit ett större steg om de tidigare separationerna inte hade fungerat så bra, säger Maria.

När de fick napp på sitt drömhus, det radhus invid Friaredalen där de nu bor, så bestämde de sig.

— Vi hade pratat med barnen och hade en bra dialog om det och vi tänkte att den här chansen får vi inte igen, säger Maria.

Maria och Johan återkommer till att det varit viktigt för dem att alla barnen varit med på planerna. Oron för att flytta ihop visade sig vara i onödan, både de och barnen trivs bra i det nya huset där de bor sedan ett år tillbaka.

— När man flyttar ihop med flera barn så blir det en större gemenskap, vi har jättekul ihop, säger Maria.

De yngre barnen är varannan vecka hos Johan och Maria och varannan hos sin mamma respektive pappa som bor i Jönköping. Medan Simon hälsar på sin pappa i Stockholm på loven.

— Just det här med varannan vecka är lite speciellt, det blir så himla tomt i hemmet när barnen är borta. Ena veckan är vi sju personer och andra är det bara jag och Johan och Simon. Det blir en kontrast, berättar Maria.

Det är inte bara den närmsta familjen som vuxit utan också släktskaran, med föräldrar och far- och morföräldrar på olika håll. Även om det kan innebära lite mer planering inför högtider, släktmiddagar och semestrar, finns det också en hel del fördelar.

— De har ju band till flera familjer och vi har så många som vi kan få hjälp av, säger Maria.

Exempelvis fick de hjälp av Marias ex som tog hand om småpojkarna under bröllopsnatten medan de andra barnen sov över hos hennes föräldrar.

Inför bröllopet har de haft en väldigt stor hjälp av sina vänner. Det var exempelvis genom en vän de kom på idén att gifta sig på Lustfyllt i Habo. Det har ändå varit en hel del att få i ordning inför ceremonin och de gjorde det inte lättare för sig när de beslöt att de skulle byta efternamn.

— Vi ville ha något nytt, ett namn som samlade oss, berättar Johan.

Efter diskussioner med barnen, inrådan från Simon, vändor hos Patent- och registreringsverket och mycket funderande blev det Nycroft. Bland annat inspirerat av författaren H.P Lovecraft och tv-spelskaraktären Lara Croft.

Så i lördags var det dags. Inför 70-talet nära och kära gifte de sig invid Vättern på kaféet Lustfyllt i Habo. Alla barnen hade sin del i bröllopet. Elliot och Ebbot var ringansvariga, Embla och Isabelle stod för vacker sång och Simon överräckte sin mamma till Johan.

Tanken på giftermålet väcktes för lite mer än ett år sedan. Det var efter att en ledinflammation hade slagit hårt mot Maria som Johan bestämde sig för att fria.

— Någonstans där när Maria var som svagast, då såg jag att detta är en människa jag älskar och vill göra allt för, säger han.