Motormännens ideellt arbetande vägombud kartlade under förra året kvaliteten på 8 960 mil vägar med verktyget Roadroid. När det gäller riks- och länsvägarna i Västra Götaland kom de fram till att skicket i genomsnitt var bättre än riksmedeltalet. Av riksvägarna fick bara 0.4 procent betyget dåligt eller underkänt mot 1 procent i medeltal för hela landet. Motsvarande för länsvägarna var 0,7 procent mot riksmedeltalet 2,2 procent.

– Totalt körde vår avdelning 700 mil förra året och kvaliteten på de stora vägarna är bra. Men det är värre med småvägarna, konstaterar Eben Johnson och Mona Johansson som tillsammans med Ulla-Britt Hagström "patrullerar" vägnätet.

Att det finns gott om vägar med dålig standard i Skaraborg kan nog varje trafikant skriva under på. Men var är de sämst nu? Det ska kollen i är ge svar på.

– Så vi tar gärna emot tips på vägar som vi ska ta en extra titt på, säger Ulla-Britt Hagström.

Redskapet är en Volvo som utrustats med en Roadroid, i princip en mobiltelefon som samlar in data från underlaget, fotar eller filmar samt registrerar GPS-koordinater. Vi tar en tur och testar den på "Raka linan" över Billingen.

– Den är i uselt skick på grund av alla tjälskador som inte åtgärdats, kan Eben konstatera.

Bilens Roadroid håller med, för mätaren går upp i det röda fältet med täta mellanrum.

– Så det här är en väg som borde rättas till eftersom det dessutom går mycket trafik på den. Men för att åtgärda den ordentligt behöver nog hela underlaget grävas ur först och ersättas med ett bättre.

Annons

Och då blir det en dyr åtgärd. I allmänhet är det trafikmängden som avgör hur hög standard en väg får.

– Exempelvis finns det många små genvägar som det blivit mycket trafik på. Det är de inte byggda för och då slits de hårt, berättar Ulla-Britt.

Vägpatrullerna kontrollerar också rastplatser med jämna mellanrum. Då handlar det om minutiösa kontroller enligt en manual på två tättskrivna A4. Där bedöms allt från renhållning och tillgänglighet till om det finns lekplats för barnen. Men just nu är det själva vägarna som kommer att stå i fokus.

– Så tipsa oss gärna om vägar vi ska kontrollera!

Tips kan antingen lämnas på e-posten motormannen.skaraborg@gmail.com eller via Facebook enligt nedan.