Geocaching handlar om att söka upp platser i naturen där det sedan tidigare gömts ett föremål. Detta görs med GPS och verksamheten har blivit mer och mer populär. Det finns massor med geocachgömmor - inte bara i Sverige utan över hela jorden.

- Jag ska åka till Portugal längre fram i höst och har redan börjat kolla olika geocacher, säger Malin MacQueen, även hon medlem i Tjejligan. Den består av ytterligare två medlemmar: Lena Alteg och Titti Carlsson.

De fyra lärde känna varandra tack vare sitt gemensamma intresse.

Olika nivåer

Geocachgömmorna kan vara olika stora och vara placerade såväl på marken som exempelvis högt uppe i trädtopparna. I gömmorna finns en lapp där den som hittat den skriver in sitt geocachingnamn. Det kan även finnas exempelvis leksaker och andra småsaker. Den som tar med sig något från gömman måste lägga dit någonting nytt.

Det finns olika svårighetsgrader som är graderade från ett till fem.

- Svårighetsgrad ett klarar rullstolsburna medan svårighetsgrad fem kan kräva att man klättrar upp i träd. Dessa gömmor kan till och med finnas ute i sjöar, säger Titti.

Hängivna sökare

Annons

Till de riktigt stora entusiasterna kan man utan tvekan räkna Berit och Peder Bäckström från Färjelanda. HBK2 kallar de sig då de letar runt i skogarna.

- Peder har hittat ungefär 18 000 gömmor. Jag har inte hållit på så länge som vad han har gjort, men har väl i nuläget hittat mellan 12 000 och 13 000, säger Berit.

Annordna kurser

Vid eventet intill Lilla Havssjön presenterade arrangerande Tjejligan nyheten att de placerat ut 35 nya gömmor.

- De finns runt sjöarna här på Hökensås, säger Birgitta och tillägger att Vuxenskolan kommer att anordna kurser i geocaching om intresse finns.

— Jag vet många som går ut och går samma runda varje dag. Med geocaching får man ett mål att sträva efter och får uppleva nya platser, har Titti sagt i en tidigare intervju.

Söker i vardagen

Att leta gömmor behöver inte ta så mycket fokus från ens fritid. Bland de hundratusentals cacher som är utplacerade enbart i Sverige finns det en hel del som går att hitta snabbt och nära.

— Jag söker hela tiden. Ibland kan jag springa iväg medan vi parkerat bilen kort stund någonstans för att plocka en gömma, har Malin tidigare sagt.

GPS