Det är andra året som nätverket En annan vård är möjlig anordnar demonstrationer på flera platser i Sverige.

— Vi kommer att hålla en tyst minut för de som under det gångna året inte fått den vård och omsorg som de borde ha fått. Det är ett resultat av personalkrisen, patienterna får inte det som de har rätt till, säger Emma Ed.

Demonstrationen är partipolitiskt obunden och arrangeras av ett nätverk av anställda inom vården, patienter och anhöriga. Både Vårdförbundet och Kommunal stöttar manifestationen.

— Vi gör detta för att det inte kan fortsätta att bli sämre. Sommarlarmen kommer varje år, men det är inte bara kris under sommaren. Underbemanning gör att personal går in i väggen, säger Emma Ed.

Annons

Hon arbetar själv som undersköterska inom kommunen och hon beskriver den gångna sommaren som okej på hennes arbetsplats, även om de haft mycket att göra.

Emma Ed är en av tre talare som än så länge är klara, men fler kan tillkomma.

— Vi som håller tal kommer att prata om våra egna erfarenheter. Vi tycker alla väldigt mycket om våra jobb, men vi ges inte möjligheten att utföra dem, säger Emma Ed.

Lene Lorentzen höll tal vid demonstrationen förra året och återkommer även i år. Hon arbetar på Skaraborgs sjukhus och är förtroendevald inom Vårdförbundet.

Talaren Amanda Ahlin har flera olika perspektiv. Hon arbetar som undersköterska, läser till sjuksköterska och är även med i en patientförening för personer med ovanliga diagnoser.

Mellan talen kommer trubaduren Anders Castor framföra sin musik.

Demonstrationen i Skövde är den enda som planeras av nätverket i Skaraborg. Det hålls också demonstrationer i Alingsås, Göteborg och på flera andra ställen i landet.

— Vi hoppas att många kommer, säger Emma Ed.