Att det har gått från bra till sämre på bara ett par veckor är alltså inte något särskilt ovanligt när det kommer till tillgången på blod.

- Det behöver inte vara något speciellt som händer för att det ska ändra sig. Det kan vara kortvariga frister där vi har gott om blod. Det är bara sex veckors hållbarhet på blod så vi kan inte lagra upp för mycket, säger Margareta Fredriksson som jobbar på Blodcentralen på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Just nu är det brist på blodgrupperna A+ och 0+ och Blodcentralen har via SMS bett tidigare blodgivare om hjälp.

- Läget är ganska dåligt, men vi har haft väldigt mycket givare nu under dagen (läs tisdag). Det var rejält många som kom så vi har haft inne extra personal här för att ta emot alla. Så det var väldigt bra, men behovet är inte täckt än. Vi är jättetacksamma om personer som redan är blodgivare kan komma in här eller någon annanstans och ge blod.

Hur vanligt är det att ni ber givare om hjälp via SMS?

- Det får ju inte missbrukas, så det är inte jättevanligt att vi gör så. Det händer när vi verkligen behöver blod och det är ett par gånger per år ungefär.

Varför vänder ni er bara till personer som har gett blod tidigare?

- Det är en mycket längre procedur att ta emot nya blodgivare och vi tappar dem heller inte på första besöket för det är flera tester som ska göras. Så det är bättre att vi vid sådana här tillfällen får ägna åt oss de som redan är inne i rullarna, säger Margareta Fredriksson.

Annons

LÄS OCKSÅ: "Gott om blod i Skaraborg - kan ändras fort"