Leif Karlsson, 68, bor på äldreboendet Lindängen i Ekedalen. Han har haft en katt under flera år som sällskap.

— Sunrise, som den heter, går in och ut från mitt rum. Den är mycket ute och stör ingen annan.

Leif tyckte att det kunde vara kul för den äldre katten att få ett fyrfota sällskap, så han skaffade en kattunge. Den fäste han sig snabbt vid. Han döpte den till Emil.

— Eftersom den inte är så stor än, fick den inte gå ut själv. Den gick fortfarande på låda och jag skötte kattungen själv, precis som jag skött den äldre katten.

Delade meningar

Annons

Ekedalsbon var nöjd med att ha ett husdjur till. Men det var uppenbarligen inte alla. När husse var på sjukhusbesök så hade chefspersonal varit inne på rummet och tagit katten. Enligt kattägaren var det på order av omvårdnadschef Anna-Lena Skatt.

— De sade att de tyckte att det räckte med en katt. De ville inte säga var kattungen tagit vägen, mer än att den var lämnad någonstans.

Leif är ledsen över att ha blivit av med sin lille kelige kamrat och förtvivlad över tillvägagångssättet.

— Jag tycker det är ett övergrepp, både mot mig och mot kattungen.

Finns regelverk

Omvårdnadschef Anna-Lena Skatt säger att hon inte har gett några order om att ta katten ifrån Leif, utan att det finns ett regelverk med tydliga bestämmelser som man har gått efter.

— Det finns regler som säger att man inte får ha husdjur på boendet. I särskilda fall kan det dock göras undantag, förklarar Anna-Lena.

Kristina Spetz-Larsson är enhetschef på Lindängen och berättar att det gjordes ett undantag för katten Sunrise.

— Det är en gammal katt som han hade med sig sedan tidigare, och det har fungerat bra att ha den på rummet. Men att ha två katter, varav en är en liten kattunge, inne på rummet är inte lika enkelt. Jag kan förstå hans missnöje men det finns regler att förhålla sig till, säger Kristina Spetz-Larsson.

Har blivit placerad

Hon bekräftar att personalen tog kattungen då Leif var på sjukhusbesök.

Var är kattungen nu?

— Just nu är den på ett fosterhem, avslutar enhetschefen.