Det full verksamhet på Turbinhusön då stugorna öppnade och fylldes med hantverkare och aktiviteter för en dag. Detta är tredje året Julstämning på Turbinhusön anordnas och det känns som tidaholmarna nu hittar till evenemanget.

Ett av målen med evenemanget är att skapa julstämning hos de som besöker Turbinhusön denna dag. Stugor och byggnader är julpyntade och rika på ljus och dofter. Utomhus har parkenheten gjort sitt för att stärka julkänslan med granris och julbockar. I år pryder även en stor målad trägran ön vilken kommer stå kvar tills julen är över.

Som ett juligt inslag kom Tidaholms lucia på besök för att framför ett antal julsånger i AGA-huset. Och besökarna verkade nöjda och stämningsfulla. Många kommenterade den fina miljön och känslan av att det var mysigt och stämningsfullt.

Julmarknad

För andra året var det även julmarknad på Turbinhusön med cirka 35 hantverkare i Konsthallen, kulturmagasinet, museistugan och handelsboden. 2017 valde man, av olika orsaker, att flytta Tidaholms museums julmarknad till Turbinhusön. Det visade sig vara ett lyckat koncept med många nöjda knallar och besökare och i år utvidgades julmarknaden till att även fylla intilliggande AGA-huset. Där var det främst elever från Hellidens Folkhögskola som stod för variation och idérikedom.

Julmarknadens fokus ligger på hantverk och variationen av alster till försäljning är stor. Vad som saknas är ett bredare utbud av närproducerade livsmedel. Ett nytt försök att locka livsmedelsproducenter till ön kommer att göras till nästa års Julstämning.

Annons

Aktiviteter

Utöver stämning och julmarknad bjöd lördagen även på en mängd olika aktiviteter. Bland annat fanns TBHK på plats för att erbjuda de mindre besökarna att pröva ponnyridning. TBHK stod även för serveringen i Kaffestugan där många slog sig ner för att värma sig en stund. Naturligtvis tog även tomten sig tid att besöka Turbinhusön.

Den som besökte snickarboden fick träffa tomten och lämna en önskelista om man så ville. Mormor Ida passade på att ha öppet hus där hon och pigan Amanda bjöd på glögg och pepparkakor. Måndag barn som tidigare hälsat på Mormor Ida i förskoleklass under Så levde vi förr, besökte stugan för att träffa Mormor Ida igen.

Pysselrummet bjöd som vanligt på gammalt och nytt pyssel dit fler pysselsugna barn hittade än föregående år. Nytt för i år var julsagostund som hölls i pysselrummet. Detta visade sig dock vara en svår kombo och en annan variant av detta kommer spånas fram till nästa års Julstämning. Sist men inte minst fanns Fröjereds IF på plats för att hjälpa de mindre besökarna att grilla marshmallows över öppen eld.

– Vi hoppas att lördagens besökare lämnade Turbinhusön med lätta steg och med en stämningsfull känsla av jul, sammanfattar kultursamordnare Johanna Andersson.

Jul