60-åringen stod åtalad misstänkt för grov våldtäkt mot barn och sexuellt ofredanden. Mannen har erkänt övergrepp av sexuellt slag mot två av flickorna, när det gällde den tredje flickan lade tingsrätten hennes egen berättelse som grund för den fällande domen.

Mannen, som är hemmahörande i Skaraborg, dömdes till 9 års fängelse eftersom brotten anses som grova. Han ska också betala stora skadestånd till de utsatta 475 000 kronor, 165 000 respektive 350 000 kronor.

"Han har på ett mycket allvarligt sätt skadat och kränkt målsägandena" skriver tingsrätten i sin dom.

Annons

Man konstaterade också att mannen lider av psykisk ohälsa och att han drabbats av depressioner. 1993 blev han dömd till ett års fängelse för utnyttjande av underårig, men det straffet anser tingsrätten ligger så långt tillbaka i tiden att det inte påverkade strafflängden nu. Detta även om det handlar om återfall i liknande brottslighet.

"På grund av det höga straffvärdet på de åtalade gärningarna föreligger svårigheter att förorda en frivårdande påföljd."

Mycket av utredningen har med tanke på barnens ålder varit sekretessbelagd.

60-åringen överklagade tingsrättens dom och i dag var det tänkt att rättegången skulle ha inletts, men den blev inställd.

60-åringen drog tillbaka sin överklagan och därmed föll även åklagarens och målsägarnas överklagan. De hade, förklarar hovrätten, gjort så kallade anslutningsöverklaganden.

– Målet skrevs av i hovrätten och därmed gäller tingsrättens dom, konstaterar Susanne Hansson på Göta hovrätt i Jönköping.

LÄS MER: Nio års fängelse för våldtäkt mot barn