Mannen dömdes för sexuellt ofredande, olaga hot, våldtäkt mot barn och ofredande till fängelse i två år och sex månader. Han ska också utvisas ur landet.

Totalt ska han betala 130 000 kronor i skadestånd till de fyra pojkarna.

Det handlar om två bröder, en 12-åring som 56-åringen sexuellt ofredat och hotat att döda om han berättade om händelsen för någon. 12-åringens lillebror, en 7-årig pojke, utsattes för vad åklagaren rubricerat som våldtäkt mot barn.

Brödernas familj bodde i en fastighet som 56-åringen besökt.

När bröderna hördes berättade de att de träffat mannen i hans bil.

Enligt domen har 56-åringen även sexuellt ofredat en 9-årig pojke genom att förmå honom att sätta sig i hans knä och sedan kramat och pussat pojken på kinden, samt hans 10-årige bror, som han sexuellt ofredat genom att bakifrån krama och pussa honom på kinden och huvudet.

Annons

”För det fall att mannens handlande ska bedömas som ofredande har åtal varit påkallat från allmän synpunkt” förklarade åklagaren i samband med att rättegången hölls i Skaraborgs tingsrätt.

56-åringen är tidigare dömd för sexuellt ofredande.

Tingsrätten anser att mannen valde att pussa och krama barnen hemma hos sig, utan att någon förälder eller annan vuxen var närvarande.

”Barnen var också beroende av honom för att kunna ta sig därifrån.”

Tingsrätten menar att det står klart att 56-åringen utnyttjat dessa omständigheter för att närma sig barnen.

”Att han betedde sig otillbörligt mot dem visas ytterligare av att han, även enligt sina egna uppgifter, bad dem att inte berätta något för sin mamma. Han ska alltså dömas för ofredande i enlighet med åklagarens gärningspåstående.”

Eftersom det finns risk för att han på fri fot fortsätter sin brottsliga verksamhet beslöt tingsrätten att 56-åringen ska bli kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.