På lördag invigs Kulturveckan i Skara. Då hålls Kulturnatten, som trots namnet startar redan vid lunchtid. Skara kommun delar ut årets kulturros till en välbekant person i staden, "som har satt sina spår på gator och torg". Vem det är avslöjas på lördag.

Kulturveckan

Under vecka 42 går Skara i kulturens tecken. Kulturveckan inleds redan på lördag 14 oktober..

Kulturveckan

Under vecka 42 går Skara i kulturens tecken. Kulturveckan inleds redan på lördag 14 oktober med Kulturnatten och pågår till och med söndag 22 oktober.

Sedan fortsätter dagen med olika aktiviteter som i år går i 70-talets tecken. Det blir vinylskivmässa på biblioteket med ett tiotal utställare och säljare och besökare ska kunna bläddra bland 30 meter skivor och lyssna på musik från decenniet då glamrocken och proggen kämpade om utrymmet. Det blir också miniutställningar där besökarna kan återuppleva modet och inredningsstilen och utmana varandra på tidstypiska spel.

— Skara kammarkör har en speciellt anpassad repertoar efter önskningar om 70-talsstuk, säger Laila Skantz, som också ser fram emot kvällens evenemang - ett retrodisco på Kråks.

— Då kommer jag att dansa loss till Tomas Ledins hits, konstaterar hon och syftar på tributebandet Just nu som spelar under kvällen.

På sin spellista har de Ledins mest välkända låtar. På discot i Kråks källare är det Pär Winberg som står i dj-båset och då väntar både 70- och 80-talsmusik.

Annons

Restaurangveckan

Medverkande restauranger: Enjoy, Rosers, Sand, Brunsbo gästgifveri, Jula hotell & konferens, ..

Restaurangveckan

Medverkande restauranger: Enjoy, Rosers, Sand, Brunsbo gästgifveri, Jula hotell & konferens, Restaurang Lamorell, Restaurang pizzeria Viktoria

— Tidigare år har vi haft omkring 500 besökare och nu hoppas vi att det blir minst lika många. Det ska bli jättekul, säger Peter Gustafsson på MEGA, som är medarrangör.

För den som vill återuppliva 70-talet, men i lite modest anda finns 70-talspuben på Fredriksons pensionat i Eggby. Där frossas det också i decenniet som utmärktes av v-jeans och gröna vågen.

Även andra matserveringar i Skara kommer att anpassa menyn till kulturveckan och dessutom gör Restaurangveckan comeback den 16 till 20 oktober. Arrangemanget hölls första gången i våras och innebär att de medverkande restaurangerna erbjuder en tvårättersmeny för ett enhetligt pris. Så blir det även nu.

Under veckan kommer det också förstås att bjuds på kultur i alla former. Det blir film, teater, musik, dans och utställningar. Många av Skaras konstnärer öppnar sina ateljéer och visar hur de arbetar.

— Det är fantastiskt att få komma in i miljöer som du normalt inte kan besöka. Som disponentvillan vid Remningstorp där Tetyana Lutsyk har sin ateljé, konstaterar Laila Skantz, som är stolt över det digra programmet.

— Det innehåller något för alla, understryker hon.

En titt i programmet bekräftar den synpunkten. Där finns barnföreställningen Världens bästa tårta på biblioteket, konsert i Bladhska galleriet med Helena Ek och Peter Janson och visning i Båtmanshuset av Georg Svantessons smalfilmer med Skarabor och svunna miljöer. Det blir afternoon tea, föreläsning om Luther om musiken, lunchlyrik och Falun gong-kurs. Ungdomshuset Stureplan har dessutom ett eget program.

Och vill man bli än mer uppjagad bjuds på flera spökvandringar under veckan. På lördag blir det läskigt på Skara skolscen och samma kväll läser Ingemar Carlehed spökhistorier av Charles Dickens i gamla biblioteket. Helgen därpå är det estetelevernas tur i Fornbyn.

Kulturveckan 2017 program