Sedan ett par år tillbaka erbjuder Svenska kyrkan drive-in-vigsel på cruisingen på vårkanten. Tidaholms kommuns idé om att arrangera drop-in-vigsel under Konstnatten bygger på samma lyckade koncept.

Under fredagen och lördagen erbjuds borgerlig vigsel.

— Det här är något som vi inte har gjort tidigare på Konstnatten, men vi tyckte att det kunde vara kul att testa. Det ger också lite extra krydda till evenemanget, säger Johan Lindell.

Annons

Drop-in-vigseln kommer att ske på kvällstid. Johan Lindell och Maria Johansson är kommunens vigselförrättare och kommer att hålla till i tornrummet på Vincontoret.

— Det är en fin lokal. Det kommer att bli mysigt och trevligt.

För att få gifta sig ska man ha klart med hindersprövning och vigselintyg. Brudparet ska också kunna legitimera sig när de kommer till vigseln. I övrigt ställs inga krav.

— Det krävs ingen föranmälan, utan det är bara att komma förbi. En borgerlig vigsel går i regel ganska snabbt. Om man däremot planerat på förhand att man ska gifta sig så får man gärna höra av sig innan, säger Lindell.

Brudparet avgör

Borgerlig vigsel kan väljas av alla och är en juridisk bindande handling utan religiösa inslag. Brudparet avgör hur de vill ha arrangemanget. Vill man att ceremonin ska ske i det tysta går det bra. Vill man ha med släkt, vänner och bekanta, går även det bra. Efter vigseln får paret vigselbevis och vigselprotokoll.