Polisen fick in ärendet klockan 08.30 på måndagen och åkte ut till platsen. Markägaren hittade fem, sex dynamitgubbar med tillhörande tändhattar i samband med ett gräv- eller röjningsarbete i terrängen i Gravsjö, utanför Mullsjö.

– Dynamiten låg i jorden i terrängen och ingen kom till skada när den grävdes fram, säger Fredrik Kliman.

Han understryker att dynamiten inte innebär någon fara för allmänheten och att det inte finns någon anledning att gå ut och varna allmänheten.

Annons

– Fyndplatsen ligger ödsligt med flera 100 meter till närmsta bebyggelse och någon kilometer till närmsta bebodda bostad. Jag har inga uppgifter om att platsen är avspärrad.

Polisen har haft kontakta med nationella bombskyddet, i folkmun kallad bombgruppen, som utgår från Stockholm och anländer till Gravsjö under måndagseftermiddagen. De planerar att spränga dynamiten där den hittades.

– Jag vet inte hur sprängkraften är, men bombgruppen har bedömt att de inte behöver flytta dynamiten för att detonera den.

Dynamitgubbarna och tändhattarna ska ha legat separat när de hittades och verkar vara av äldre modell.

– Det var jättebra att markägaren kontaktade oss och inte började plocka med dynamiten själv.

Polisen misstänker inget brott.

– Sådana här ärenden får vi in flera gånger i veckan. Folk hittar äldre sprängmedel i förråd och på gamla lantställen. Inte sällan sker det i samband med dödsbon. Sprängmedel kan ha använts till att spränga sten i jordbruket, eller vad som helst, säger Fredrik Kliman.