På tisdagskvällens årsmöte visade Skövde IK upp ett negativt kapital för räkenskapsåret 2017-18 på drygt 150 000 kronor. Det innebär att klubben nu måste få in omkring 350 000 kronor tills nästa år för att klara elitlicensen. Det negativa kapitalet innebär nämligen att klubben inte uppnår de 100 000 kronor i eget kapital som hade behövts i år.

– Har du inte positivt eget kapital måste du inlämna en handlingsplan till licensnämnden. Den handlingsplanen ska beskriva hur du återställer och uppnår eget kapital, säger Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing till SN.

Skövde IK hade drygt 185 000 kronor i negativt eget kapital 2016-17. Årets drygt 30 000 kronor i vinst innebär att det negativa kapitalet minskat, men långt i från tillräckligt. Efter att det gångna året ha haft ett så kallat kontrollår väntar nu – om handlingsplanen godkänns – ytterligare ett.

Det var dock ingen självklarhet. Reglerna säger nämligen numera att en klubb som mest kan ha ett kontrollår under en femårsperiod. Skövde IK räddas dock av att bestämmelserna kompletterades i december. Kontrollår räknas på så vis inte retroaktivt, utan börjar istället räknas från och med nu. Något som lett till viss besvikelse för de klubbar som kämpat för att uppnå årets krav på 100 000 kronor i eget kapital.

– 19 klubbar hade förra året dispens, och av dem 19 har nog majoriteten återställt sitt kapital. Många har tagit detta på allvar och ska ha en stor eloge för att ha arbetat målmedvetet, säger Glysing.

Annons

Godkänns Skövdes handlingsplan blir kravet för kommande räkenskapsår att ha ett eget kapital på 200 000 kronor. Från dagens negativa kapital behöver klubben alltså öka med omkring 350 000 kronor.

– Jag tror det är hanterbart för Skövdes del. Det är en välskött förening med ordning och reda samt potentiellt höga publiksiffror. Jag är helt övertygad om att de kommer sköta det på galant sätt, säger Ronnie Glysing.

SN har försökt nå SIK:s ordförande Alexander Fornsjö.