En råkall vind drar in över Vättern och våren känns allt annat än nära. Det är strax efter lunch och undertecknad huttrar lite när hon lyfter telefonluren och får tag i Emilia.

Profilen: Emilia Lindholm

Ålder: 26 år.

Gör: Frilansande nomad.

Bor: I vanen Styrbjörn

Familj: Sambon Nikla..

Profilen: Emilia Lindholm

Ålder: 26 år.

Gör: Frilansande nomad.

Bor: I vanen Styrbjörn

Familj: Sambon Niklas.

Intressen: Resa och se nya platser.

Läser: Skönlitteratur

Lyssnar på: Allätare

Tittar på: Serier och filmer

Favoritmat: Blir rätt mycket pizza. Bäst hittills, den i Verona. En simpel Margherita men serverad i sol och fantastiskt mysig miljö

Drömmer om: Fortsätta att upptäcka

Blogg och Instagram: Onlylifeweknow

— Här är fint väder. Vi har dykt och snorklat, säger hon från stranden strax utanför Benidorm i Spanien.

Fram till i höstas jobbade 26-åringen som marknadskoordinator i hemstaden och hade lägenhet där. I Falkenberg fanns pojkvännen och fotografen Niklas. Nu är de sambo och bor sedan i höstas i en husbil som fått namnet Styrbjörn. Fast vem som lurade vem är fortfarande lite oklart.

— Tanken föddes nog i somras. När vi under dagar åkte i väg i vår gamla Renault och sov i bagaget. Sedan blev det ganska naturligt att göra något mer.

När vädret här hemma börjar tjura och hösten slog sitt grepp i både södra Vätterbygden och Hallandskusten drog paret söderut. Det hann dock bara bli tre veckor innan Styrbjörn, någonstans i Tyskland, plötsligt gick sönder.

— Att laga den på plats hade blivit för dyrt. Istället fick vi åka tillbaka till Sverige och fixa det där. När det var klart fortsatte vi vår resa.

”Only life we know” kallar paret sitt äventyr som hittills har hunnit ta dem till ett tiotal länder och ett stort antal platser de flesta inte ens har hört talas om tidigare.

— Det är lite av tanken. Att åka till lite mer okända men häftiga platser och få andra att få upp ögonen för dem, säger Emilia.

I Berlin, berättar hon, besökte de bland annat gamla militärkomplex och sanatorier. Passade på att både filma och fotografera de lite udda resmålen för att sedan kunna dela med sig av sina upplevelser.

Annons

I Slovakien gick färden till en gammal slottsruin som inspirerat till dagens vampyrberättelser men också en av de vackraste platser Emilia hittills sett.

— Efter det blev det Österrike och Italien där vi bland annat åt en enkel men fantastisk Margherita. Sedan blev det Slovenien där vi råkade hamna på riktigt livsfarliga vägar med 18 graders lutning. Jag fick höra att jag skulle vara beredd på att hoppa ur om Styrbjörn började rulla bakåt.

Just nu är Emilia och Niklas i Spanien, på solkusten. Drabbad också den av snö och regn för ett litet tag sedan men där solen nu skiner och det är något som kan liknas vid svenskt sommarväder. I alla fall fullt tillräckligt för att de ska kunna dyka, snorkla och hänga på stranden.

— Det är riktigt gott här så det blir nog att vi stannar ett tag till, säger Emilia som innan hon lämnade Jönköping inte skulle ha valt att kalla sig äventyrlig.

Någon enstaka husvagnssemester, som liten med familjen, har det visserligen blivit men att leva livet på heltid på några få kvadratmeter – dessutom tillsammans med sin käraste – är något helt nytt.

— Det funkar bra och så farligt är det inte. Vi har inte börjat gå varandra på nerverna så mycket att någon har åkt hem, säger hon och skattar.

De bor, lever och sover i Styrbjörn som är också är den som ser till att de kommer dit de ska. Där finns kök, toa och i stort sett allt de behöver. Det gäller att packa rätt och på utsidan hänger parets cyklar som de tar sig fram med på destinationerna.

— Styrbjörn ser inte ut som en husbil. Han liknar mer en firmabil och smälter in överallt. Det är en fördel, säger Emilia och berättar att ekipage som deras inte alls är ovanliga ute i Europa.

Under resans gång har de träffat ganska många som är ute på liknande äventyr, fått höra om vad de har upplevt men också fått tips om vart det är värt att resa. Och Emilia och Niklas har delat med sig av sina upptäckter.

— Hur vi klarar oss ekonomiskt? Det går inte åt lika mycket pengar här. Tanken är dessutom att sälja in reportage och på så vis få en inkomst.

Några planer på hur länge de ska vara i väg vet de inte. Närmsta målet är i alla fall att fortsätta Atlantsidan upp genom Portugal och Spanien för att få värme. Sedan fortsätter de genom Europa.

— Och när vi är klara med detta hittar vi på något nytt! Vi har inga tankar på att åka hem än.

EU