”Klockan 00.55 natten mot måndagen den 25 mars inträffade en allvarlig olycka under övning Northern Wind i östra Norrbotten. Ett stridsfordon 90 är inblandat och en person har bekräftats avliden.” Det uppgav Försvarsmakten i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Lite senare under dagen meddelar man vad som hade hänt.

Den avlidne är en kvinna i 45-årsåldern från Jämtland och tillhör 145:e hemvärnsunderrättelsekompaniet. Anhöriga är underrättade.

Nio personer var inblandade i olyckan. Enligt Försvarsmakten skadades ingen annan vid olyckan med det cirka 23 ton tunga fordonet.

– Det värsta har inträffat. En kamrat i Försvarsmakten har betalat det yttersta priset och mina tankar går till de anhöriga och vänner i förbandet, uppgav övningsledaren, överste Stefan Smedman i pressinformationen.

Krisstöd är upprättat och den inblandade personalen tas omhand.

Under övningen Northern Wind i Norrland deltar 10 000 och av de som deltar är 7 000 utländska förband. Övningarna tog en paus under måndagen efter dödsbeskedet.

Från Sveriges deltar bland andra förband som Trängregementet och Skaraborgs regemente, Försvarsmaktens tekniska skola, samt Markstridsskolan.

Polisen har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka med rubriceringen vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott.

Det fanns även uppgifter tidigare om att flera skulle vara skadade, men det förnekade Försvarsmakten på morgonen.

Annons

Northern Wind

Northern Wind genomförs i östra Norrbotten i mars 2019.

Huvuddelen av övningen, det så..

Northern Wind

Northern Wind genomförs i östra Norrbotten i mars 2019.

Huvuddelen av övningen, det så kallade förbandsskedet, pågår 18-27 mars. Förbandsskedet föregås av förberedelser och transporter till övningsområdet.

Under förberedelserna genomför de deltagande förbanden vinterutbildning, sambandsövning och brigadunderstödsövning. Efter den 27 mars sker avveckling, vård och återtransport.

Övningen har cirka 10 000 deltagare från Sverige, Finland, Norge, Storbritannien och USA. 7 000 av deltagarna kommer från andra länder än Sverige.