På Focus i Skara samlades på lördagen många katter när Billingebygdens kattklubb hade kattutställning och klubbmästerskap för sina medlemmar. Kattägare och katter från hela Skaraborg var med.

Omkring ett tio-tal raser samt huskatter fanns med på utställningen. Tre domare var på plats och skulle ta fram de bästa katterna. En bland raskatterna och en bland huskatterna blir kvar i slutet, de utses till klubbmästare.

– Vi har också sidoklasser på klubbmästerskapet, de är färg och mönster, charm, elegans och stil och sockersöt till tusen, berättar Maria Herngren från Billingebygdens kattklubb.

Raskatterna är katter med stamtavla som bedöms främst efter sin rasstandard.

– Sen blir det roligare om katten tycker det är kul att visa upp sig. En del gillar uppmärksamheten och för andra är det inte riktigt deras grej, säger Maria Herngren.

När det gäller huskatter, katten utan stamtavla, så går domaren mest på dess temperament och kondition.

Eva Hellkvist som driver Evas katthem i Skara ställde ut sex huskatter. Katterna hade lämnats in till katthemmet, men sedan valde Eva att behålla dem.

– Det var katter som inte gick att omplacera, men de hämtade sig sedan, säger Eva och visar en bild på en utmärglad kattunge. I buren nedanför ligger katten som den ser ut idag, söt, välnärd och fin i pälsen.

Eva ställde också ut sin katt Dancer. För bara några veckor sedan vann hon pris på Scandinavian winner på show i Göteborg. Hon ska få tävla vidare i Finland om högsta titeln.

Annons

– Det är jättekul, det är den näst högsta priset en huskatt kan få. Dancer kom från en samlare till katthemmet och jag behöll henne. Jag försöker visa upp dem så vi kan höja statusen på katter, säger Eva Hellkvist.

Dancer charmade även domarna på klubbmästerskapet, hon utsågs till klubbmästare bland huskatterna.

– Hon är kärvänlig och har ett väldigt bra temperament. Hon har också fin färg, säger Eva Hellkvist.

Klubbmästare bland raskatterna blev Marillijos Zimona, en siames som ägs av Ingalill Johansson från Skövde.

Under kattutställningen kunde besökarna också rösta på sin favorit. De med flest röster koras till Mister Skara och Miss Skara.

– Det är den titel som är mest åtråvärd att få, att vara publikens favorit är ärofyllt, säger Maria Herngren.

Årets Mister Skara blev Prinsen, en huskatt som ägs av Eva Hellkvist. Det innebär att Evas katthems-katterna nådde stora framgångar på klubbmästerskapet. Miss Skara blev Catnip’s Amulet of Amber, en abyssinier som ägs av Birgitta von Oelreich från Skara.