En grupp bestående av representanter från biblioteket, Tidaholms museum, Svenska kyrkan, Sensus och studieförbundet Vuxenskolan brukar arrangera något gemensamt på internationella kvinnodagen.

I år valde arrangörerna att bjuda in en man på kvinnornas dag.

Musse Hasselvall är känd som bland annat kampsportare, skådespelare och programledare - och på onsdagen var han på plats i Kyrkans hus för att prata om sin egen "mansgrishet".

— Jag försöker ständigt kämpa emot mitt eget mansgrisarv, säger han.

Egna exempel

Musse berättade bland annat om situationer ur sitt eget liv som fått honom att inse att han är just en mansgris.

— Första gången jag blev uppmärksammad på min egen "mansgrishet" var när jag och mitt ex stod och lagade mat. Hon upplevde att jag tafsade på henne och ville att jag skulle sluta. Jag blev superkränkt och förstod inte alls vad hon menade. Jag bad henne förklara och då insåg jag att jag agerat som en riktig mansgris.

— Ända sedan den gången har jag fått förhålla mig till att jag är en mansgris i vissa situationer.

"Vara medveten"

Musse säger att han har som ambition att vara en "nykter" mansgris.

Annons

— Det handlar om att vara medveten om hur man beter sig och att kunna se på sig själv ur ett utifrån-perspektiv. Jag kommer på mig själv att göra dumma grejer hela tiden.

Under fördragets gång snuddade Musse också vid begrepp som inneboende aggressivitet, "mansplaining" och kränkthet.

— Just på den här dagen är det oerhört många män som känner sig kränkta, säger han med sarkasm i rösten.

Exklusiv utställning

I samband med Musses föredrag kunde besökarna även beskåda en utställning med elever från Hellidens folkhögskola. Elever från inriktningarna keramik och grafisk design har under flera veckors tid arbetat fritt med kvinnokampsfrågor i fokus.

— Utställningen är specifik för just det här tillfället, berättar Maria Norén och Jessica Klingstedt.

Eleverna på grafisk design utgick från propagandaaffischer i sitt skapande. Keramikerna lät sig tillverka ett träd för att symbolisera stolthet och urkraft.

Många besökare blev imponerade av elevernas kreativitet. Utställningen i kombination med Musses föredrag blev ett fullgot avslut på internationella kvinnodagen.