Relaterat: De flydde branden: ”Jag vaknade av att det brann”
Relaterat: 45 hushåll utan bostad – får besked om en vecka
Relaterat: Se otäcka brandfilmen från Södra Ryd: Här rasar taket ner – brandmannen hade änglavakt
Relaterat: Skövdeprofilen Johanna Toftby lider med de drabbade: ”En fruktansvärd tragedi”
Relaterat: De uppmanar Skövdeborna att skänka kläder och leksaker till brandoffren i Södra Ryd
Relaterat: Här startar storbranden – se vittnesbilden och dramatiska filmen när hela huset står i lågor

Personen anhölls av en åklagare klockan 16.54 torsdagseftermiddagen, ungefär samtidigt som Fastighetsbolaget Balder, räddningstjänsten och Skövde kommun höll presskonferens för att berätta om sitt arbete kring branden.

Polisen är mycket förtegen om detaljer från gripandet, men bekräftar att de arbetar utifrån hypotesen att branden i lägenheten – som spred sig till flera huslängor – var anlagd.

– Vi jobbar med ärendet som ett brott. Sen får vi se om det finns naturliga orsaker till branden, det går inte att utesluta, säger Niklas Lindström.

Vad har personen sagt i förhör?

– Vad den här personen har sagt eller vilken relation denne har till platsen är inget vi går in på i nuläget. Det enda vi säger är att det finns en formellt misstänkt för den här rubriceringen. Om det sker en häktningsframställan kommer en inställning givetvis komma i samband med det.

Polisen har rubricerat ärendet som grov mordbrand. Lindström förklarar att det handlar om betydande värde som gått förlorat och att det påverkat många människor.

– Så här tidigt går det inte säga något om varken det enda eller det andra. Vi måste även höra personer som blivit vittnen till den här branden. Har man uppgifter kan man vända sig till oss på 114 14, fortsätter han.

Misstänker ni att fler personer kan vara inblandade?

Annons

– Det kan absolut vara så att fler personer ska höras. Som sagt så utesluter vi ingenting, därför vill vi inte uttala oss om någonting heller för det kommer bli en omfattande utredning. Då vill vi varken låsa in oss på en eller flera personer. Det går inte att göra det så här tidigt i utredningen.

Polisens avspärrningar längs Timmervägen är fortfarande kvar. Först när branden är helt släckt och byggnaderna har svalnat kan polisens tekniker gå vidare med utredningen.

Under fredagsmorgonen var branden nästintill helt släckt, men räddningstjänsten kommer finnas kvar på plats för bevakning.

Inga personskador rapporterades från branden i Södra Ryd men totalt 96 lägenheter fick evakueras.

Fotnot: På lördagsmorgonen stod det klart att den anhållne personen släpps på fri fot.