Annons

”En rätt skrämmande bild”

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Alla hjärtans dag-erbjudande – Spara 342 kr

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Varning för ännu en stormig dag

Håll i hatten. Knappt har Dennis hunnit blåsa förbi innan det är dags för nästa lågtryck. SMHI varnar för mycket hårda vindbyar i Skaraborg under måndagen.

Kommunal borgen – men bara om det är absolut nödvändigt

Tidigare har det inte varit klart reglerat under vilka omständigheter kommunen ska bevilja ideella föreningar kommunal borgen vid lån. Men det ska det bli ändring på nu.

Polisen efter demonstration: Djurrättsaktivister kan dömas för brott

Nyligen blockerade djurrättsaktivister grindarna till slakteriet i Skövde.
När tidningen rapporterade om händelsen utbröt en omfattande debatt på sociala medier och en del ansåg att polisen borde agerat mer kraftfullt.
Men vad är det egentligen som gäller?

Rekordstor seger för Villa – nu väntar slutspel

Under söndagen spelades den sista omgången i bandyns elitserie.

Spaak om kvalificeringen: ”Mycket som är värdefullt med det”

Tidaholms HF vann den sista matchen för alltrean. En match mot Åseda IF där nyförvärvet Oliver Hofbauer nätade direkt.
Nu tar THF sikte mot kvalserien till hockeytvåan.

KD blickar framåt – gästades av Hovskär

Kristdemokraterna i Tidaholm har hållit sitt årsmöte. Årsmötet var välbesökt, ett tjugotal medlemmar hade hörsammat kallelsen. Förutom sedvanliga förhandlingar så besöktes årsmötet av Dan Hovskär, Falköping.

HVT blickar neråt efter sjätte raka förlusten: ”Är alltid oroligt”

HV Tidaholm är inne i en riktigt tung period.
Under söndagen spelades den sjätte förlusten i rad in på kontot när bottenkonkurrenten IFK Kristinehamn kom på besök.
Med fem matcher kvar är nedflyttningsplatsen fortsatt inte avhängd.

M/S Sandön kan göra sin sista sommar på kanalen

Många har åkt med den vackra kanalbåten M/S Sandön på Göta kanal. Men sommarens turer kan bli de sista som går, då båten är till salu.
– Det är bara en liten del av vår verksamhet och tiden räcker inte riktigt till, säger Christian Fridell, som är kapten på båten.
Artikel 2 av 17
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan