Västgöta-Bladet

Annons

”En rätt skrämmande bild”

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Skaraborgs S-kvinnor vann gehör på kongress

En motion om mammografiscreening vann kongressens gillande. Bakom den stod S-kvinnorna i Skaraborg.

Trafikverkets lösning för den rödlistade arten – buskmusen får ett hotell

Arbetet med förbigångsspåret utmed västra stambanan är i full gång. I Falköping innebär detta att vissa skyddsåtgärder utförs för att värna om olika arter. En av dessa arter är buskmusen som nu fått ett hotell för att överleva arbetet.

Tidaholmaren anställs av förbundet – ska locka fler tjejer till innebandyn

I höst gör hon sin första SSL-säsong med Jönköpings IK. Samtidigt ska Clara Olofsson, 19, jobba på Västergötlands innebandyförbund.
När Tidaholmstjejen nu startar upp ett helt nytt projekt tar hon med sig erfarenheter från Fröjereds IF.
– Vi tjejer har känt oss viktiga i Fröjered och då vill man fortsätta. Det är nog viktigt att tjejinnebandyn får den uppmärksamheten, säger hon.

Satsande kedja öppnar butik i centrala Skövde

En butik mitt i centrala Skövde blir tredje steget för den storsatsande ny kedjan. "Det är hemmaplan och ett bra steg innan vi går mot Göteborg och Stockholm" säger grundaren Samuel Högberg.

Härjadagen blev lyckad trots regnväder

Som vanligt lockade den populära Härjadagen mängder med folk. Ordförande Peter Nilsson uppskattade det till cirka 350 personer.

Unga hopphästar visar talangerna på tävling

Unghästtävlingen Champion of the youngsters tillbaka på Grevagården i Skövde. Tävlingen har extremt många startande även detta år och var återigen fullbokad inom någon minut efter att anmälningstiden hade öppnat.

Christer Ulfbåge kommer med idrottsminnen

Christer Ulfbåge kommer till Falköping.
Radio- och tv-profilen berättar idrottsminnen på Träffpunkt Ranten den 4 september.

Vegotrenden sval i Tidaholm – men alternativen finns

Att äta vegetariskt och veganskt är mer i ropet nu än någonsin. Men hur stor är efterfrågan i Tidaholm? Vi har hört med ett par av restaurangerna.
Artikel 2 av 17
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan