På tio dagar ska Erik Landin ta sig de 65 milen mellan Värnamo och Mora. Och de tio dagarna ska han klara sig på 150 kronor. Inte om dagen. Utan totalt. Det kan låta galet. Och det inser Landin själv också. På sitt nystartade Instagramkonto @landinpaluffen skriver han att det är något han vill göra för att det är kul och för att han viss se hur en god gärning föder en ny god gärning. Varje gång en medmänniska utmed vägen bjuder på kaffe eller mat, skänker han en peng till en välgörenhetsorganisation.

Är det så att en god gärning föder en annan?

– Ja, gud ja. Titta på det här. Det fungerar ju, säger Erik Landin och nickar bort mot Patrica Axelsson och dottern Tyra som står och lagar mat till "luffaren" på Hellidens trädgårdar dit de tagit med Landin som passerade Tidaholm under gårdagen innan han gick vidare norrut.

I Tidaholm fick han mat och Tidaholms kommun låste upp Sparbankshallen så att vandraren fick duscha.

Har det varit likadant överallt under de här dagarna?

– När Patricia hämtade upp mig stod jag och pratade med någon annan, så det är många som är väldigt taggade på det här.

13 000 skänkta kronor

Erik Landin har också satt upp ett Swishkonto dit det går att skänka pengarna. Vilken välgörenhetsorganisation som kommer få gåvan är inte bestämt, men de som skänker pengar kommer få vara med och bestämma genom en omröstning.

Annons

– Jag fick precis reda på hur mycket vi har fått in på Swishkontot och hittills har 13 000 kronor ramlat in. Det är väldigt bra på några dagar. Jag lovade ju att alla hjältar i det här bör synas, men hon som ansvarar för organisationen där jag har Swishkontot sa att hon inte kommer kunna plocka ut alla namn. Jag kommer behöva göra en video där jag ber om ursäkt att det inte går att visa upp, säger Landin och fortsätter:

– Jag vill inte välja organisation själv utan vi kommer rösta. Det känns mest rättvist. Sista dagen, innan jag är framme i Dalarna, då ska jag lägga upp en omröstning och sedan får folk rösta under ett dygn.

"Många snälla själar på vägen"

Hur har det varit att gå i värmen?

– Fruktansvärt. Men det har varit så många snälla själar som stannat på vägen och gett mig kallt vatten. Jag har ju en sådan där gåvagn med vatten i, men det vattnet är 30 grader varmt och det kyler inte ner direkt.

När du bestämde att du skulle gå visste du inte att det skulle vara det här vädret, eller?

– Nej, men det har gått bra ändå. Det är jobbigare och vettigare.

Erik Landin försöker ta sig framåt 6,5 mil per dag i snitt. Han går dock inte hela vägen. Vissa sträckor blir han skjutsad av hjälpsamma människor på vägen. Som av Patrica Axelsson.

– I dag har jag fuskat. Efter att Patricia har kört mig ut mot vägen mot Skövde kommer jag inte att ta emot mer skjuts i dag. Jag har har använt mina mil, ler han och fortsätter:

– Tre eller fyra mil har jag sagt att folk får hjälpa mig om dagen, så ungefär tre mil ska jag gå.

Erik Landin