Temaresorna till Israel och dess grannländer har lockat deltagare från hela Sverige, och inte minst från hemregionen Skaraborg.

Över 1 500 personer med hemort från Haparanda i norr till Ystad i söder har följt med på resorna. Några flera gånger.

— En entusiast har faktiskt deltagit hela åtta gånger, berättar Erland.

Men nu är det alltså slutåkt för turister med Erlands bolag, Shalom Tours, döpt efter den hebreiska hälsningsfrasen som egentligen betyder "fred" eller "frid".

Blev intresserad tidigt

"Erland i Acklinga", som han lokalt är känd som efter namnet på hemgården, är född på Koberg utanför Sollebrunn i Alingsås kommun.

Erlands fascination för landet Israel väcktes när han var 13 år gammal.

— På radio den 14 maj 1948 hörde jag David Ben Gurion läsa staten Israels självständighetsförklaring. Då bestämde jag mig för att dit ska jag resa! berättar han.

Omvägen till att bli egen researrangör gick via endagsresor inom LRF på 1970-talet, därefter som deltagare i resor till "Det heliga landet" med mentorn Hilding Fagerberg.

På 1990-talet började Erland arrangera Israelresor i egen regi. Det var dels med rubriken "I Mose fotspår", dels resor enbart till Israel.

— Det blev 14 resor i Mose fotspår. Då åkte vi in i Egypten, Jordanien och Israel, och besökte bland annat pyramiderna, Sinai, berget Nebo, klippstaden Petra med mera, minns Erland.

Annons

Men så blev regionen efter nya krig och intifador alltför farlig att besöka. Erland tvingades fokusera på enbart heltäckande, 15-dagarsresor till Israel.

Var länge lantbrukare

Fram till år 2000 drev Erland lantbruket i Acklinga ihop med sonen, men detta år tog sonen Eje över helt och Erland kunde uteslutande ägna sig åt researrangörskapet.

— Då var det tre, ibland fyra, resor om året till Israel. De senaste åren har jag ordnat endast en höst- och en vårresa.

Erland är ordförande i den lokala missionsförsamlingen i Ekedalen och många av hans resenärer har deltagit inte minst av religiöst intresse.

Resorna har inneburit att hela Israel besökts; från svala Metula på Golanhöjderna i norr till heta Eilat i söder.

En rad från Bibeln välkända platser som Jordanfloden och Gennesarets sjö, Getsemane, Kaifas plats, Döda havet, Jerusalem med Klagomuren, Klippdomen, Gravkyrkan, Herzlberget och Via Dolorosa har besökts, liksom flera främst historiska platser som Masada, Jericho, Yad Vashem och Cesarea.

— Jerusalem ser jag som världens medelpunkt. Det är fantastiskt att se hur israelerna byggt upp ett grönskande land där det förr bara var öken.

— Angående konflikten med filisteerna, som numera kallas palestinier, kan jag tyvärr inte se någon lösning så länge palestinierna vägrar erkänna Israel som stat och vidhåller att judarna ska förintas, säger Erland.

Släpper inte taget

Erland avslutar med ålderns rätt sin resebyrå men det sker inte utan visst vemod, medger han:

— Jag har tyckt att det varit väldigt roligt att arrangera de här resorna.

Helt bryter han dock inte kontakten med sitt älskade Israel.

— Ambitionen är att åka ner privat minst en gång om året framöver. Så länge jag orkar, säger Erland i Acklinga.