Det är nog inte särskilt många som har sett ett par snöskor i verkligheten. Möjligen finns en föreställning om att de ser ut som ett par tennisrack. Men nu finns chansen att testa moderna, betydligt smidigare varianter, och dessutom upptäcka ”vildmark” i närområdet.

Martin Maars flyttade från småländska Vrigstad till Skövde i mitten av 1990-talet.

- Så nu är jag ”hälta-hälta” smålänning och västgöte, med fördel västgöte. Jag har bott här precis halva mitt liv nu, säger han och skrattar.

Han känner till Billingen väl, efter att ha spenderat mycket tid med att cykla mountainbike och på senare tid vandra, på platåberget.

- När jag började vandra upptäckte jag helt nya saker, även om det var stigar jag kände till väl. När man cyklar ser man ju i princip bara sitt eget framhjul, säger han.

Han startade en facebooksida för två år sedan och började ordna tillsammansvandringar.

- Jag kallar dem så, eftersom jag inte är någon utbildad guide, och inte känner till något om blommor och träd, och varför de växer just här. Jag tycker de är vackra, men mer vet jag inte, säger han.

Annons

Facebooksidan blev snart ganska populär, och har nu nästan 2 000 följare varav många är aktiva och kommenterar hans inlägg. Det ledde till att han startade sitt företag.

- Ett äventyr behöver inte vara långt bort, och det finns mycket att upptäcka på Billingen. Det måste inte vara ett fullspäckat program, det räcker med att gå ut och vandra tillsammans, säger Martin.

Han blev i höstas inspirerad av en friluftsentusiast vid Höga kusten, som ordnar snöskovandringar i nationalparken där, och tänkte att det är ju inget som har gjorts häromkring. Så han beställde en uppsättning snöskor och drog igång.

- Tanken var från början att vandringarna skulle ske i ljuset av fullmånen. Men eftersom det kan vara molnigt insåg jag att det i de fallen fick bli med pannlampa, säger han.

Men det finns annat att upptäcka när det är molnigt. Då reflekteras ljuset från de omkringliggande städerna.

- Så vid snöskovandringen i fredags, den femte i ordningen, kunde vi ändå gå ganska länge utan pannlampa. Vi kunde se i ljuset från både Skövde, Skara, Götene och Mariestad, säger Martin.

Turerna är cirka fyra kilometer långa, med paus för medhavd fika och samvaro vid en lägereld.

Från början hade han snöskor till tolv deltagare, men intresset var stort och nu har han utökat till 20. Han planerar att åtminstone hinna med ytterligare två vandringar medan snön ligger kvar.

Martin Maars jobbar idag med administration på Billinge stugby, men hans förhoppning är att i framtiden kunna leva på att få människor att upptäcka naturen i hemtrakterna.

- Det handlar om att få ut vad jag kan erbjuda. Varje årstid har sin tjusning på det fantastiskt vackra Billingen.