Fästingburna sjukdomen borrelia orsakas av en bakterie och TBE orsakas av ett virus. Borrelia finns i princip överallt där fästingar finns, ungefär var fjärde fästing bär på bakterien i Sverige, trots det blir endast cirka två procent sjuka efter ett bett. Det beror dels på att immunförsvaret skyddar oss och dels på att det tar tid innan borreliabakterien överförs till kroppen, ofta hinner fästingen plockas innan dess.

Annons

TBE däremot överförs direkt men alla blir inte sjuka och smittan finns bara koncentrerad i vissa områden, under en procent av de svenska fästingarna bär på TBE.

Kan få dödlig utgång

De som drabbas av TBE kan få ont i kroppen, muskelvärk och feber som sedan går över. Men omkring en tredjedel får ett nytt insjuknande med feber, huvudverk och neurologiska symptom. Bestående men kan bli nedsatt kraft i exempelvis armar och ben och koncentrationssvårigheter, omkring en procent av TBE fallen i Sverige får en dödlig utgång och äldre personer är särskilt utsatta.

Det vanligaste vid en borreliainfektion är hudutslag, man kan också känna exempelvis muskelvärk och trötthet. I 15-16 procent av fallen drabbas nervsystemet, med exempelvis nackvärk, ansiktsförlamning och huvudvärk som följd, men endast ett fåtal får bestående men efter antibiotikabehandling.

Så skyddar man sig

Bästa sättet att skydda sig mot borrelia är att se över huden när man kommit hem. Fästingar sätter sig gärna kring öronen och hårfästet hos barn och i knäveck eller ljumskar hos vuxna. Om det blir ett rött märke större än en femkrona är det ett tecken på att man drabbats och man bör då uppsöka vård. Borrelia botas effektivt med antibiotika. Enda skyddet mot TBE är vaccin, om man bor i ett riskområde och ofta vistas i skog och mark uppmanas man att vaccinera sig.

tbe