Många har läst och länkat inlägget på Facebook om hur man överlever en hjärtinfarkt då man är ensam. I inlägget står bland annat att "En person vars hjärta slår felaktigt och som börjar känna sig svag, har endast cirka 10 sekunder kvar innan han förlorar medvetandet". Det står också att man genom att upprepade gånger andas djupt och hosta kraftigt kan hjälpa sig själv att överleva. Hostans press på hjärtat uppges då hjälpa det tillbaka till normal rytm.
Men kan man verkligen hosta hjärtat tillbaka till normaltakt?

Behåll lugnet

Annons

Tidningen frågade Jan Eriksson, administrativ chef för akutvård och ambulans på Skaraborgs sjukhus. Enligt honom ska man om man misstänker en hjärtinfarkt snarare ta det lugnt och ringa SOS Alarm.
— Känner man bröstsmärtor som inte släpper ska man ringa 112 och inget annat. Man ska inte stressa upp sig och springa runt och hosta, utan ta det lugnt och lägga sig ned.

Gör saken värre

Att följa "råden" från Facebook kan alltså göra situationen värre.

— Det är direkt felaktigt och kan vara skadligt, säger Eriksson.
Enligt Sjukvårdsupplysningen är det i övrigt skillnad på ett hjärtstopp, som gör att man förlorar medvetandet på grund av syrebrist till hjärnan, och på en hjärtinfarkt. Vid en infarkt, som oftast beror på en blodpropp i hjärtat, kan man vara medveten och ha mer diffusa symptom så som illamående, kallsvettningar, ångest och andnöd. Vanligt är att man får starka bröstsmärtor som kan stråla ut i armarna.