Skanova, eller Telia Sonera Skanova Acess AB som de egentligen heter, har tagit ett beslut som kommer att påverka ungefär 500 hushåll i Tidaholms kommun. De anser att det, med kopparnät, inte är möjligt att garantera den nivå av driftsäkerhet som ett allt mer digitaliserat samhälle kräver. Därmed har de valt att ta bort fast bredband och telefoni nästa år från de områden som inte ses framtidssäkra eller har ett för litet kundunderlag.

Fakta: Områden som berörs

Agnetorp, Blåhult, Daretorp, Klämmesbo, Kungslena, Kymbo, Velingaby och Vättak.

Fakta: Områden som berörs

Agnetorp, Blåhult, Daretorp, Klämmesbo, Kungslena, Kymbo, Velingaby och Vättak.

— Görs ingenting kommer de som bor i de berörda områdena inte ha vare sig telefon eller internet via det fasta nätet och det kommer att få stora följder, förklarar Mattias Andersson, vd för Tidaholms energi.

"Många försummas"

Främst är det de som bor på landsbygden som drabbas. Mattias tycker att det är olyckligt att det inte satsas mer på dem:

— Det är så många som försummas och det är även just de vi vet har jätteproblem med att få mottagning med trådlös bredbandsanslutning över mobilnätet så vi lovar att försöka göra allt vi kan för att hjälpa till.

Tidaholms energi hade precis gjort klart sin plan över hur de skulle bygga ut fibernätet i kommunen när de möttes av beskedet om avvecklingen.

— Nu får vi dock prioritera om alltihop för att försöka lösa detta, konstaterar VD:n. Det här kom till vår kännedom väldigt plötsligt i fredags och vi vet inte hur vi ska hinna med allt som måste göras innan nästa höst. Vi behöver mer samarbete för att ha en chans.

Annons

Tidaholms energis förra plan var att bland annat stimulera fiberutbyggnaden på landsbygden på sikt och därför har bredbandssamordnaren Anders Stenholm nyligen anställts.

— Jag har hunnit jobba en vecka så det blev minst sagt en intensiv start och otroligt mycket att göra på en gång men det känns ändå bra, kommenterar han.

Konceptet med avvecklingen är inte helt obekant för honom.

— De gjorde detta för inte så länge sedan i Falköpings kommun för att färre och färre där har fast telefon så jag misstänker att de kommer att behandla ärendet på samma sätt här efteråt. I så fall kommer de drabbade att få en fast mobil med antenn på taket av Skanova som ger något bättre täckning men givetvis inte kan jämföras med fast nät.

Att bygga ett nytt nät är därmed vad som blir Tidaholm energis nästa steg men hur det ska gå till är diffust.

— Som vi ser det så har vi tre alternativ, fastlägger Mattias. Antingen låter vi Telias lösning med fasta mobiler ske och inte lägger i oss, vilket inte känns schysst alls mot de utsatta. Eller så köper vi nätet från Skanova - det är en nödlösning som kan ge oss lite tid men inget permanent facit. Då har vi endast kvar att gräva fibrer till alla.

— Det innebär dock några mils grävning, noterar statsnätschefen Ulf Karlander. Det vore omöjligt att klara av själva innan Telia har lagt ner sitt nät.

Därför vänder sig nu Tidaholms energi till de som bor på landsbygden och ber de hjälpa till att gräva.

— Det finns projekt där grannar har grävt ner rören och sen har vi kommit dit för att blåsa i fiber, berättar Mattias. Det skulle kunna vara möjligt eftersom de flesta av de som bor där är markägare. Då skulle vi nog kunna hinna, samt kan hjälpa även de i stan där det förmodligen blir svårare att få fiberföreningar.

De har också pratat med Vuxenskolan som möjlig samarbetspartner.

— De är positiva i nuläget så förhoppningsvis får vi till något bra där, menar Mattias Andersson.