Som ett led i att fortsätta utveckla verksamheten på Sägnernas hus riktar nu Lars Kyrkeryd och Carina Edlundh uppmärksamheten mot de som skäller, jamar, skuttar, pickar och sticks. I morgon bjuds såväl två- som fyrbenta in i Sägnernas hus när det vankas smådjursmässa.

— När vi tog över stället så tillät vi ju inte ens att man fick ha djur i lokalen, det har vi visserligen släppt på sen länge men det ska blir jättespännande att ha djur överallt nu, säger Carina Edlundh, delägare.

Namnger drottningarna

Under lördagen kommer det hållas ett flertal tävlingar, bland annat för att utse "favvovovven". Där får ägarna anmäla sina bästa vänner och det finns varken krav på rastillhörighet eller prestationer.

— Det här handlar bara om att vara söt och fin och så får publiken rösta, säger Carina Edlundh.

Annons

Man kommer under dagen också namnge Sägnernas två bidrottningar efter att namnförslag kommit in. Traditionell försäljning av djursaker kommer finnas, liksom djuruppvisningar och för den hungrige: lyxtallrikar med mat för både mattar, hussar och djur.

— Självklart får man ta med sig sitt djur in på mässan, säger Carina Edlundh.

Efterfrågan födde idén

Under dagen kommer också ett flertal föreläsningar hållas, till exempel med en djurkommunikatör samt med Lennart Wetterholm från hundcampus, känd för att bland annat träna hundar till att upptäcka cancer.

På plats kommer också finnas ideella föreningar som arbetar med djur, liksom försäkringsbolag och utställare med hantverk inom ämnet.

Idén till att hålla en smådjurmässa föddes i våras, efter att man fått frågan från flera olika håll.

— Generellt växer ju allt som har med djur att göra på marknaden. Så vi är väldigt förväntansfulla inför mässan nu, säger Carina Edlundh.