Långfilmen om Lasse och hans fru Inga som bodde i en grotta på Kinnekulle spelades under förra året in på plats. Nu fattas bara delar av postproduktionen innan filmen är färdig för lansering.

— Arbetet med filmen har gått jättebra, och nu är den mer eller mindre färdig. Vi börjar se ljuset i slutet av tunneln, säger John Tornblad, regissör och producent till Tjuvjägaren.

Lokalt engagemang

I rollerna som Lasse och Inga ser vi Niklas Falk och Ylva Lööf, som tidigare spelat tillsammans i det Oscarsnominerade dramat Så som i Himmelen (2004). Fler välkända namn som Gunilla Nyroos och Lennart Hjulström finns med på rollistan.

Bakom kameran kryllar det av Skaraborgare, där ett regionalt och lokalt filmteam på ungefär 130 personer arbetat med filmen.

Annons

John Tornblad kommer själv från Hjo, och medproducenten Johan Fågelström från Tidaholm. Att filma i sina hemtrakter har varit stort för dem båda.

— Det är fantastisk, våra hjärtan finns i Skaraborg, säger John.

Han berättar att det lokala engagemanget inte gick att ta miste på.

— Jättemånga har slutit upp för att vilja vara med och berätta historierna. Det tycker jag är jätteroligt.

Ville lyfta berättelsen

Historien om Lasse som trotsade överheten och valde att flytta in i en grotta under slutet av 1800-talet är inspirerat av verkliga händelser, och platsen han bodde vid på Kinnekulle är numera ett stort turistmål.

John berättar varför han valde att göra en film om Lasses öde.

— Jag kände till berättelsen om honom, så jag och Johan (Fågelström) åkte ut till platsen en sommardag för att känna in den. Då kändes det helt plötsligt självklart att vi skulle berätta om det, det är sällan den typen av historier lyfts.

I filmen måste Lasse tjuvjaga på Baronens marker för att överleva, vilket leder till stora konflikter. Den nya filmtiteln passade alltså storyn perfekt.

— Det tog väldigt lång tid att komma fram till titeln, som det alltid gör. Men när vi väl hade den kändes den så självklar, berättar John.

Tjuvjägaren som är ett samarbete mellan bolaget Affekt Film och Studiefrämjandet kommer att ha sin premiär i höst och ska visas på bio.