På 1920-talet grävdes vägen mellan Kungslena och Dimbo. Anders Källqvist farfar Adolf och dennes söner var med och grävde vägen. Under vägbyggets gång ska en massgrav ha hittats precis nedanför där minnesmärket från slaget vid Gestilren står i dag.

— När de kom hit, precis nedanför stenmuren, då hittade de en massgrav. Arbetsledaren sa att "om ni säger något om detta, då har ni inget jobb i morgon". Och därför sades det inget om detta. Det tystades ner, säger Anders Källqvist.

— Det var ett effektfullt hot, säger Per Wahlström på Tidaholms Museum.

Försökt väcka intresse

Anders Källqvist berättar att han under årens lopp försökt få Västergötlands Museum och historikern Dick Harrison intresserade av historien, men utan någon vidare framgång.

— Jag var på Västergötlands Museum och pekade ut platsen på en karta, men sedan hände det inget mer. Och jag försökte få tag i Jan Guillou, som skrev Arn-böckerna. Nu var jag hos min kusin Annelie Källqvist, som bor i Tidaholm, och henne hade jag inte träffat på 40 år. Jag frågade henne om hon kunde berätta något om Ekedalen och hon berättade också att hennes pappa berättat att de hittade en massgrav där 1924. Vi är fler i släkten som har hört historien.

Omdebatterad plats

Slaget vid Gestilren skedde 1210. Att det har skedde ett slag mellan Erik Kuntssons och Sverker den yngres trupper råder det ingen diskussion om i Sverige. Däremot är lokaliseringen av slaget omdebatterad. Gestilren mellan Ekedalen och Varv är en utpekad plats och 1910 restes en minnessten över slaget. Vissa historiker menar att slaget stod i Östergötland och en tredje falang hävdar att Gästre i Uppland var platsen för slaget.

— Det här kanske kan säkerställa historien. Det kanske kan bli något som säger till en del att de kan ta sina fantasier och dra, skrattar Per Wahlström på Tidaholms Museum.

Annons

— Har man tur kanske man kan få reda på att det var här som slaget vid Gestilren var eller åtminstone att det var ett stort slag här och det vore väldigt skönt om vi kunde säkerställa det, säger Martin Toresson, museiassistent på Tidaholms Museum.

Medeltid?

Om det finns en massgrav här, går det då att gissa vilken tidsepok graven är ifrån?

— Om det är en massgrav just häromkring, då tror jag att den är från medeltiden. Det känns lite som det är det när man hör beskrivningen från Anders, att det ska vara en stor hög och ett sammelsurium av skallar och ben. Om man har "otur" så tillhör graven det järnåldersgravfält som ligger precis intill, men å andra sidan är det spännande sig varför det är ett annorlunda gravskick mot gravarna på gravfältet, säger Martin Toresson.

— Men det tyder inte på att det är en järnåldersgrav, de är mer strukturerade, säger Per Wahlström.

Hur är gången framöver?

— Det här är ju framför allt en pengafråga, men det första blir att försöka skriva ner allt vad vi har sagt så att vi har koll på berättelsen. Om det kommer ner på pränt blir det "på riktigt". När det är gjort kan vi se var vi kan hitta pengar för att undersöka området eller om vi kanske kan göra en smygkoll i september då en kille med en markradar kommer upp till Skaraborg. Att använda den utrustningen kräver inget tillstånd, man gör ingen åverkan. Det jag hoppas är att man får ett tvärsnitt och kan se att det är en grop och något "annorlunda" i marken, säger Martin Toresson.

Fler tips?

Martin Toresson säger att berättelser, som Anders, är väldigt bra och att de ofta är specifika samtidigt som han menare att tipsare om historiska platser ofta inte har något att vinna på att tipsa museer.

— Många gånger när jag hört folk berätta om likande saker har det funnits något i det, säger Martin Toresson.

— Jag vinner inget på att gå ut med det här. Stämmer det inte får jag stå och skämmas, säger Anders Källqvist.

— Det vore väldigt tacksamt för oss om det finns de som har egna historier om det här kontaktar Tidaholms Museum. Vi är väldigt intresserade av att få reda på mer. Ibland, när det kommer historier från olika släkter, förklarar det detaljer eller bekräftar andras historier, säger Martin Toresson.