Anders Ygeman kom till Södra Ryd och Rydskolan för att presentera vårpropositionen inför media. Han deltog även i ett möte med poliser, väktare, rektorer på skolan, ungdoms- och områdesutvecklare och kommunens säkerhetsansvarig.

— Det känns hedrande att han väljer att besöka Södra Ryd och Rydsskolan och att han är intresserad av hur vi arbetar, sa Stina Norén, rektor på Rydsskolan innan mötet.

Den enskilt största satsningen i vårproppen är den att förstärka polisen med 700 miljoner kronor. Tidningen frågade Anel Alagic, gruppchef inom polisen som var med vid mötet i Ryd, vad satsningen kan betyda för Södra Ryd.

— Vi får fler poliser ute på fältet som kan jobba i det här området och ta sig an andra uppgifter förutom de vi skickas på av ledningscentralen, sa han.

Hur ser du på händelseutvecklingen i Södra Ryd den senaste tiden?

— Jag vill inte måla upp Södra Ryd för negativt. Det har varit några saker som hänt här nu och det blir lätt att media lyfter fram det negativa. Det finns mycket positivt i Södra Ryd också, säger Anel Alagic.

Vid pressträffen för att presentera vårpropositionen inledde Anders Ygeman med att säga att det fruktansvärda attentatet i Stockholm kastar skuggor även över presentationen.

— Jag är otroligt stolt över den sammanhållning som Stockholm och Sverige visade och jag tror att den kommer att ha ett väldigt stort värde framöver, sa han.

Han presenterade sedan de stora satsningarna i vårpropositionen och svarade sedan på ett antal frågor. Oppositionsledare som Anna Kinberg-Batra har sagt att det behövs ännu fler poliser och en ny ledning för polisen.

— Jag tror inte oppositionen har fler poliser än vi har. Vi är nog ganska överens om det ökade behovet av poliser, sa Anders Ygeman.

Han sa också att regeringen har fullt förtroende för ledningen av alla myndigheter.

— Skaraborg har de bästa utredningsresultaten i landet. Skaraborg ligger också långt framme i polisreformen, sa han.

En viktig satsning i vårpropositionen är den på förlossningsvård. Tidningen frågade hur det ansträngda läget inom denna del av vården ska lösas med den rådande bristen på barnmorskor.

— Det går inte att lösa på något annat sätt än att barnmorskor utbildas, sa Anders Ygeman.

Skaraborgs sjukhus har allvarliga problem även inom andra områden med bland annat ett 40-tal vårdplatser stängda. När tidningen frågade om detta svarade Anders Ygeman att det i grunden är ett ansvar för regionen, men att man inte utesluter kommande satsningar.