På onsdag och torsdag är det dags för final i SM i ung företagsamhet. Finalen hålls på Älvsjömässan och ett av de deltagande lagen är Fleur UF från Västerhöjdsgymnasiet.

Företaget tävlar i klassen Årets hantverk och gör tavlor av pressade växter, glas och spillprodukter från byggföretag.

– Efter att växterna torkat i press några dygn, lägger vi dem mellan två glasskivor och monterar i en ram som vi gör av kluvna golvlister som vi gersågat och gjort en skåra i, säger Rebecka Fleur, som är VD.

– Vi visste hela tiden vi ville göra någon inredningsdetalj då vi alla har inredning som intresse. Vi började med att kolla runt vad som fanns på marknaden och fick vår inspiration från Pinterest där vi såg hur fint det kunde bli med pressade växter.

Företaget består av Rebecka Fleur, VD, Fredrik Johansson, ekonomiansvarig, Klara Hemström, marknadsansvarig och Mira Bjerkhagen, produktionsansvarig.

Fleur UF säljer sina produkter via sociala medier och har varit med på öppet hus på Västerhöjdsgymnasiet, på Elins Esplanad och på den regionala UF-mässan i Skaraborg.

– Vi hade som mål att sälja 50 stycken och det har vi redan uppnått med råge. På den regionala mässan vann vi förstapris i Årets hantverk och blev direktkvalificerade till SM. Det har gått över förväntan.

Laget gör sitt UF-projekt som ett gymnasiearbete vid sidan om sina vanliga studier på teknikprogrammet, med inriktning design och produktutveckling.

Annons

– Andra program har UF-företagande som en obligatorisk kurs. När vi startade i höstas hade vi ingen lektionstid avsatt för detta, utan gjorde allt på fritiden. Under våren har vi haft en timma i veckan som vi kan pyssla med vårt projekt.

I finalen i Årets hantverk deltar lag från samtliga 24 regioner i Sverige och totalt är det cirka 200 lag från 16 olika kategorier.

Hur tror ni att det går?

– Vi har höga förväntningar eftersom vi fick så bra respons på den regionala mässan. Vi har laddat upp med 40 tavlor till som vi ska ta med oss till Stockholm.

– Det vore självklart jättekul att vinna. Målet är att sälja så mycket vi kan och ha så kul som möjligt, säger Rebecka Fleur.

Affärsidén är att sälja pressade växter som monteras mellan två glas och förses med en ram gjord av spillprodukter från byggbranschen.
Foto: Fleur UF