Mikrobryggeriet Kinnekulle bryggeri flyttade under vintern från sina gamla lokaler i Forshem. Tanken var då att flytta in i Böjabagarns gamla lokaler i Timmersdala. Dessa planer har dock gått om intet.

– Det visade sig att det på grund av ändrade förhållanden blev problem att renovera fastigheten för de krav som ställs för ett bryggeri, med ventilation, vatten, avlopp och så vidare, säger Göran Cornelius, som är VD och huvudägare i Kinnekulle bryggeri.

– Nu håller vi på med nya förhandlingar med nya fastighetsägare. I första hand är vi inriktade på Timmersdala, men har även lite kontakter i Skövde på gång. Vi får se var vi landar, men det hetaste tipset just nu är ändå Timmersdala.

Under tiden ligger hela produktionen av öl i malpåse. I de gamla lokalerna var produktionen mellan 8000 och 10000 tusen liter per år och nu finns ingen öl från Kinnekulle bryggeri att tillgå.

– Nej, tyvärr. Vi har lekt med tanken på att hyra in oss hos andra bryggerier, men vi delägare har såpass mycket att göra ändå, så vi har valt att lägga ner den idén och får inse att vi missar ett år.

Även Skövde-bryggeriet Ölverket skulle enligt planerna vara delaktiga i verksamheten i Timmersdala.

– Det är fortfarande aktuellt i allra högsta grad. De går liksom vi och väntar på ett positivt besked i lokalfrågan. Just nu kör de sin verksamhet i mycket liten skala, i form av hembryggeri.

Annons

Kinnekulle bryggeri har åtta delägare och har varit verksamt i sedan 2002. Man levererar på fat till restauranger och pubar.

– En av anledningarna till att det tagit lite tid är att vi i samband med lokalbytet avser att skala upp verksamheten ganska ordentligt. Det vi diskuterar är en tiodubbling av produktionskapaciteten till mellan 80000 och 100000 liter per år. Dessutom vi vill komma igång med flaskproduktion.

När man tappar ölen på flaska, så öppnas möjligheten att leverera till systembolaget.

– Äntligen, efter 16 år, vi har verkligen varit lite sena i starten, utbrister Göran Cornelius.

– Den första sorten till Systembolaget blir Forshems Ale, en mjuk sommar-ale som blivit mer eller mindre synonym med oss. Vi kommer även att leverera Mästersmedens IPA, som många efterfrågar. Sedan får vi se hur efterfrågan blir.

När tror du verksamheten kan komma igång igen?

– I allra bästa fall är vi igång i maj-juni, men då är det mycket som ska stämma.

När kan i så fall den första ölen levereras?

– Om det går så bra som vi hoppas så kanske vi kan leverera färsköl på fat efter semestern. För fem år sedan var det otänkbart att sälja ofiltrerad öl, men numera är det många som efterfrågar just detta.

Göran Cornelius är, förutom VD och huvudägare, också den som brygger all öl.

– Senaste två åren det nästan bara varit jag i bryggeriet, plus min fru som skött hemsidan och sådant. Men när vi tiodubblar produktionen måste vi vara tre personer som jobbar under de tider verksamheten är igång.

LÄS MER: Mikrobryggeri flyttar till Timmersdala