Skara kommun och näringslivet har inte snålat när de bjuder in till festligheterna som går under namnet Sommarkväll mitt i centrala stan. Det är sammanlagt tre evenemang och det första blev en succé som ser ut att följas av ytterligare två. Även om vädret denna onsdagskväll kanske inte var lika varm och vacker som sist, och många Skarabor befinner sig på semester, så kom många för att vara med på festen.

Sommarkvällarna bestod tidigare av allsång men i år har konceptet utvecklats till konserter, där publiken givetvis får sjunga med under uppträdandena.

På onsdagskvällen var det MOP Megaband med gymnasieelever från musikutbildningen som värmde upp publiken, med den äran, innan pianomästaren Robert Wells & The Vocalettes tog över.

Kvällens konferencier var Andreas Ljung.

– Det känns jättekul, det kommer bli en härligt varierad kväll, säger han.

För sextonde gången delades också Tôrparpriset ut till minne av Skaras store underhållare Mats Ljung, som avled 2001.

Annons

– Det känns fantastiskt fint att få uppmuntra företag i underhållningsbranschen med så olika inriktningar. De båda företagen är redan framgångsrika men har ändå stor potential att utvecklas vidare, säger Ingvor Ljung i stipendiekommittén.

Den här gången gick priset till Vrickade teatern och Affekt film AB, de får 25 000 kronor vardera i stipendier för vidare utveckling.

– Det är jätteroligt och helt fantastiskt, säger Joachim Assarsson (Jecko) som tillsammans med Karin Odermatt (Jessie) driver Vrickade teatern, med utgångspunkt från Härjevad utanför Lidköping.

Affekt film har sitt säte i Trollhättan och drivs av Johan Fågelström och John Tornblad.

– Genom att lyfta fram intressanta historiska personligheter och livsöden vill vi sätta de stora känslorna i rörelse, säger männen bakom företaget.

Största projektet hittills är filmen Tjuvjägaren. Ifjol kom också Trollhättans formare, sex kortfilmer om folk som format orten, en tidigare film handlar om Falks grav. Nyligen har det också blivit offentligt att Johan och John får ett stort bidrag från Allmänna arvsfonden för ett filmprojekt i Skaraborg. Företaget ska producera 15 historiska kortfilmer, en för varje kommun.

– Vad pengarna från Tôrparpriset ska användas till har vi inte diskuterat ännu, men det ger oss möjlighet att utveckla flera historiska filmer med skaraborgsk vinkel, säger Johan.