Hökensåsskolan anlitade Joel Sjövall från Visionsfabriken för att komma och handleda 20 elevrådsrepresentanter samt 14 kamratstödjare på Hellidens slott. Skolvärdinnan Marianne Hagstedt säger att det resulterade i två fantastiska heldagar och att det var uppskattat av såväl elever som vuxna.

JOELS TOPP 10

Joel Sjövalls tips till eleverna om hur man skapar en god skolmiljö:

1) Uppmuntra

2) Säg ifrån n..

JOELS TOPP 10

Joel Sjövalls tips till eleverna om hur man skapar en god skolmiljö:

1) Uppmuntra

2) Säg ifrån när nån skadar miljön

3) Snacka aldrig skit

4) Säg hej till varandra

5) Inget mera "us four no more"

6) Gör det lätt att vara lärare

7) Var rädd om er skola

8) Applådera bara – bua aldrig

9) Ge ett leende och du får ett tillbaka

10) Våga vara dig själv

– Det har varit jättenyttigt att få med sig tips och idéer. Man måste hela tiden tänka nytt, säger hon.

Uppskattning

Elevråd och kamratstödjare har Hökensåsskolan haft i alla år, men detta var första gången som man hittade en föreläsare i ämnena.

– Det är ett sätt för oss att visa att vi uppskattar elevernas engagemang, fortsätter Hagstedt.

Annons

Första dagen fick elevrådsrepresentanterna lära sig om elevdemokrati, inflytande och positivt ledarskap. Andra dagen fick kamratstödjarna en inblick i fenomenet mobbning, vad det är och hur det kan se ut.

– De har fått höra citat från den utsattes tankar, göra en swot-övning samt lära mer om styrkor och möjligheter kontra svagheter och begränsningar utifrån sitt perspektiv, berättar Joel Sjövall.

Kamratstödjarna har dessutom gjort en karta över skolan och märkt ut vilka platser som känns trygga och otrygga, gett tips på vad som kan förbättras samt gjort teambuildning-övningar.

– De är trevliga, intresserade och positiva. Skolan verkar ha attraherat rätt personer till uppgiften, sade Joel nöjt.

Stor nytta

Julia Thorén-Westergren i 8D har varit kamratstödjare sedan slutet av sjuan och tycker det är ett roligt uppdrag. Hon berättade att hon hade lärt sig mycket om hur man ska agera i olika situationer och att utbildningsdagen var till stor nytta.

– Nu vet jag även att mobbning är mer än elaka kommentarer och det gör att jag kan upptäcka när det gått fel, avslutade hon.