I september berättade Hanna Wigh, som då var aktiv i Sverigedemokraterna men därefter har blivit politisk vilde, från Falköping om att hon utsatts för sexuella övergrepp av en partikollega. Hon menade också att hon har berättat om händelsen för ledningen men blivit nedtystad.

Hanna Wighs advokat Elisabeth Massi Fritz kommenterar beslutet så här:

– Jag har talat med min klient idag och för henne förändrar inte åklagarens beslut att hon har varit utsatt för en våldtäkt och sexuella ofredanden. Min klient önskade dock att hon hade gjort en polisanmälan direkt efter händelserna. Hon var dock för rädd för att göra polisanmälan när handlingarna ägde rum, konstaterar Elisabeth.

Granska handlingar

De kommer nu begära in alla handlingar i målet för att granska både polis och åklagarens arbete.

– Jag vill vara säker på att ingen har slarvat och jag vill veta exakt vilka utredningsåtgärder som har vidtagits av åklagaren. Därefter kommer jag och min klient att överväga en överprövning av Maria Sterups nedläggningsbeslut. Det är dock för tidigt att ta ställning till i nuläget innan jag har fått handlingarna.

Advokaten och hennes klient har även synpunkter på åklagarens rubricering angående brottet.

Annons

– Hon har kallat det för våldtäkt, mindre grovt brott. Vi håller inte med åklagaren om den rubriceringen, fortsätter Massi Fritz.

Den handling åklagaren rubricerar som mindre grov våldtäkt är en händelse som avser ett fasthållande av målsäganden med ett strypgrepp, upptryckt mot en vägg och samtidigt har fingrar förts upp i hennes vagina.

– Det ter sig närmast stötande att kalla det för våldtäkt, mindre grovt brott. Det är också en handling som ägt rum på en arbetsplats, vilket jag ser som försvårande, menar advokaten.

Starten

På måndagen den 25 september sändes Kalla Fakta-programmet där SD-politikern Hanna Wigh berättar om sexuella övergrepp av en partikollega. SD-politiker tog time out och lämnat riksdagskansliet i samband med anklagelserna.

– Jag blev utsatt för extremt mycket smutskastning och kände bara att jag var så värdelös och en skam, säger Hanna Wigh i programmet.

På tisdagen samma vecka gav partiledaren Jimmie Åkesson sin syn på saken i Nyhetsmorgon i TV4 och menade att han ska gå till botten med det som hänt.

En förundersökning inleddes mot den anklagade. Men förundersökningen läggs nu alltså ner.

”Det har genomförts förhör med parterna samt andra som haft uppgift att lämna i ärendet och viss skriftlig bevisning har inhämtats. I förundersökningsmaterialet står ord mot ord och det saknas objektiv utomstående bevisning som kan klargöra vad som hänt mellan parterna”, skriver åklagaren i beslutet, enligt ett pressmeddelande.

LÄS MER: Hanna Wigh utsatt för hot och skadegörelse