Inbrottet skedde den 7 december på Storgatan i Vara – nu kan det vara på väg att klaras upp. I helgen grep polisen en man i Varaområdet, som misstänks för brottet och i måndags i Göteborg tog polisen ytterligare en misstänkt, skriver Nya Lidköpings-Tidningen. Mannen som greps i helgen har häktats och mannen som greps i måndags anhölls. Beslut om eventuell häktning av den senare kommer de närmaste dagarna.

Det var klockan 04.03 den 7 december gick inbrottslarmet hos Fagerbergs Herr & Dam i Vara – tre minuter senare hade tjuvarna försvunnit med jackor till ett värde av 300 000 kronor.

— Det finns olika grader i helvetet, och det här är jätteilla, säger delägaren Jonatan Lundén.

Fjorton dagar före jul, blott tio dagar efter att butiken hade fått sitt nya skyltfönster – då slog tjuvarna till med en fräck kupp.

Som bara tog tre minuter.

– När väktarna kom dit hade tjuvarna tagit jackorna och försvunnit från platsen. Det var så systematiskt gjort att de måste ha varit i butiken och rekat innan, säger Jonatan Lundén, som är en av delägarna till butiken på Storgatan i Vara.

Annons

Ägarna har ett nära samarbete med polisen för att försöka lägga det pussel som är den snabba kuppen. Övervakningskamerornas film har skickats in, och ett par vittnen har redan trätt fram.

Nu väntar Jonatan Lundén på att jackorna ska dyka upp någonstans på nätet eller i en annan butik.

– Det får bli min kvällslektyr, att gå igenom annonser på nätet och se om jag hittar dem. Vi har uppskattat vilka jackor och hur många de har tagit, och det är till ett värde av 200 000 - 300 000 kronor, mellan tummen och pekfingret, säger Jonatan Lundén.

– Vi får ju inte heller ersättning från försäkringsbolaget för försäljningspriset, utan det blir ju inköpspriset, så det är ju en stor förlorad inkomst. Det finns olika grader i helvetet, och det här är jätteilla. Men vi gör vad vi kan för att lösa situationen, säger Jonatan.

Polisen har varit i butiken och gjort en brottsplatsundersökning. Det nya skyltfönstret får de vänta på, så fram tills jul kommer det bli en träskiva utåt istället. Men fjorton dagar före jul har Fagerbergs inget val – trots inbrottet och den mängd glas som hamnade på golvet kan man inte hålla stängt.

– Nej, det går inte att ha stängt 14 dagar före jul. Vi har stängt av där polisen gjort sin undersökning, och försökt hjälpa kunderna runt omkring. Och så har vi städat bort glaset. Det är bara att bita ihop och komma igen, säger Jonatan som uppmanar alla som kan ha sett något att kontakta polisen.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa utredningen. Polisen behöver uppslag att jobba med, så jag hoppas att andra vittnen som sett något kommer fram och hör av sig.

FOTNOT: Har du sett något eller vet mer om inbrottet? Ring polisens tipstelefon på 114 14.