– Jag begärde på att de ska dömas till långa fängelsestraff om rätten kommer fram till att de har gjort sig skyldiga till vållande till annans död i åtta fall. Vad gäller storebrodern så ligger straffvärdet på mellan 8 och 10 år och för den yngre brodern 6 till 7 år, säger kammaråklagare Tomas Malmenby.

Fredrik dog av en fentanylöverdos, 26 år gammal.

Stämningsansökan gäller två bröder från Stockholmsområdet, 34 och 24 år gamla. De står åtalade för grovt vållande till annans död, grovt narkotikabrott och brott mot lagen av förbud mot vissa hälsofarliga varor.

Såldes om nässprej

Enligt stämningsansökan har bröderna sålt fentanylanaloger genom ett näthandelsbolag. Åtta personer i olika åldrar och i olika delar av landet dog av överdoser efter att ha använt sig av den fentanylspray som de köpt från företaget. Fentanylanaloger är ett samlingsnamn för olika varianter av preparat som innehåller fentanyl, en drog som kan vara dödlig även i små doser.

En av dem som dog efter att han använt fentanylsprej var 26-årige Fredrik som tillfälligt bodde på ett behandlingshem i Mullsjö. Fredriks pappa har tidigare berättat i JP om sin sorg.

Kammaråklagare Tomas Malmenby säger att skillnaden i det straff som han vill se för de två bröderna beror på att ansvaret har sett olika ut, den äldre brodern har varit styrelseordförande och haft ett större ansvar för företaget som sålde fentanyl.

Annons

Nekar till brott

I rättegången berättade den äldre brodern att de importerat preparatet i pulverform från Kina och att han alltså på egen hand blandat ut pulvret och gjort i ordning nässprejflaskorna.

– Han berättade att han hade någon form av blandare.

Samtidigt anser sig inte någon av bröderna ha gjort sig skyldig till brott, bland annat eftersom de inte var medvetna om att fentanyl var så pass farligt som det var.

Preparaten var inte narkotikaklassade eller klassade som hälsofarlig vara när de såldes.

Rättegången avslutades tidigare i maj. Domen avkunnas om två veckor vid Södertörns tingsrätt.

Relaterat: Efter överdosen — nu inleds rättegången mot langarna: ”Fredrik dog inte förgäves”