— Vi är glada att han kommer hit. Jag har bett honom berätta om sitt arbete som filmrecensent. Hur blir man det? Vem bestämmer vad han ska se? Han ska också presentera premiärfilmen, berättar Berit Lidell, ordförande Föreningen Skövde Filmfestival.

Hindar, MacDonalds och Fares Fares

• Om själ och kropp. En ungersk film där två anställda på ett slakteri drömmer samma d..

Hindar, MacDonalds och Fares Fares

• Om själ och kropp. En ungersk film där två anställda på ett slakteri drömmer samma dröm, och ser sig själva som en hjorttjur och en hind.

• The Founder. Den sanna berättelsen om när Ray Krock tog kontrollen över McDonald's från bröderna MacDonald.

• The Nile Hilton Incident. Fares Fares spelar polisen som utreder en känd sångerskas död på ett lyxhotell. Spåren pekar mot kretsen runt landets president.

• Jordgubbslandet. Om gästarbetare och kärlek mellan en jordgubbsplockande ung polack och jordgubbsodlarens dotter.

Vilken den filmen är i vanlig ordning hemlig. Två ledtrådar är att den inte har haft premiär på bio ännu och att filmen presenteras med orden "en film om engagemang och kärlek, om rädsla, liv och död."

Korparna

Skara Filmfestival drar igång 16 november. Deras invigningsfilm blir Korparna och filmens regissör Jens Assur kommer att inviga den. En film som Anders Linder, Skara Filmfestival, tror kommer att locka en stor publik.

Annons

— Filmen är omtalad och har fått bra kritik för det visuella - Jens Assur är fotograf. Jag tror också att filmens ämnen lockar: jordbruk och ett samhälle som håller på att försvinna, säger Anders Linder, Skara Filmfestival.

Gratis finsk film

En film som Berit Lidell har märkt av ett stort förhandsintresse för är Den eviga vägen, en finsk film, som visas gratis.

— Vi har gått ut till de i Skövde som har finska som modersmål och de är ganska många.

— Finland firar 100 år som självständig nation i år och en del i firandet är en sopplunch med Julia Radliff, kulturproducent på Finlandsinstitutet som ska prata om finsk film efter filmvisningen.

Förra året drog filmfestivalen i Skara 2-3 000 besökare och Skövdes 3 500. De olika festivalerna skiljer sig åt när det gäller biljettköpen, för att besöka Skara filmfestival behövs inget medlemskap - något som däremot behövs för Skövde filmfestival.