Det var på fredagskvällen den 25 augusti som det blev tumult efter matchen mellan Skövde IK och Mariestad i Ica Oxen Cup. Ölburkar kastades mot Skövdes bås och efter matchen blev tre spelare, två från Skövde och en från Mariestad, attackerade i samband med nedjoggning.

– En har blivit nedslagen och sparkad när han har legat ner. Han joggade tillsammans med Bois-spelaren, sa SIK:s sportchef Hans Ljunggren på en presskonferens efter matchen.

– Den andra spelaren sprang helt ensam och blev överfallen av sju personer som slog ner honom, sparkade på honom och slet sönder hans kläder. Han lyckades fly men det var en traumatisk upplevelse för honom kan jag säga. Han var helt i chock.

Enligt förhören som polisen genomförde uppstod ett bråk utanför ishallen i Mariestad. De sju personerna har identifierats, flera av dem är själva aktiva spelare men i lägre divisioner. Till att börja med misstänktes de gemensamt för misshandel, men åklagaren valde att åtala endast en av de utpekade, såsom drivande i misshandel.

Inför Skaraborgs tingsrätt vittnade Skövde IK-spelaren:

- Vi (han och en spelare i Mariestad Bois) gick förbi en klunga som yttrade glåpord till dem. Jag vände sig om och frågade varför de slängde glåpord till egna spelare, sedan fortsatte vi gå.

- Då hörde jag någon ropa mitt efternamn. När jag vände sig om kom en person springande från klungan och slog mig ovanpå huvudet och sparkade mig på vaden så att jag föll omkull.

Annons

På marken blev han omgiven av tre-fem personer. Han kröp ihop och skyddade huvudet med armarna. Han fick motta tre-sex sparkar mot benen men inga slag. Han vet inte vem som sparkade honom. Två ordningsvakter kom och avbröt fortsatt bråk.

Skövde IK-spelaren vittnade att han fick en bula på huvudet av slaget och blåmärken på benen av sparkarna.

Den Mariestadsbo i 20-årsåldern som åtalades för misshandel, med bakgrund i Mariestad Bois och nu spelare i div IV, har erkänt att han befunnit sig på platsen men ger en helt annan bild av vad som hände.

- Någon av oss skrek glåpord till dem. Han (Skövde IK-spelaren) gick mot mig och ”bröstade” sig aggressivt. Han tog tag i min tröja och puttade till mig. Jag puttade tillbaka, tappade balansen och ramlade framåt på honom medan han höll i min tröja. Båda hamnade på marken. Ordningsvakter ingrep. Jag reste mig upp och gick därifrån. Jag såg inte att han blev sparkad på marken.

En sjukvårdare berättade hur han såg en person som kom rusande och fick omkull en annan person. Två- tre personer angrep den som låg på marken. Någon satt grensle på denne och ”matade slag”, som han uppfattade det, och någon ”stampade” på denne. Han såg bara ryggen på den som slog och vet inte var slagen träffade. Han vet inte om det var 20-åringen som utdelade slagen.

- Jag var mest koncentrerad på den som stampade. Jag vet inte vem det var.

Skaraborgs tingsrätt väljer att helt fria den åtalade 20-åringen för överfallet. Enligt tingsrätten finns allt för mycket oklarheter för att en fällande dom ska användas.

Bland annat skriver man att det i målet inte finns läkarintyg eller liknande som visar att Skövde IK-spelaren, som han påstått, fått en bula i huvudet av ett slag och blåmärken på benen av sparkar. "Detta försvagar bevisningen om att han utsatts för misshandel".

Det faktum att Skövde IK-spelare uppgett att han inte fått motta några slag medan han legat ned utan endast sparkar ser också tingsrätten som förmildrande omständigheter eftersom andra vittnen sagt att slag utdelats.